Еврозоната, Обама окуражават Гърция

Еврозоната, Обама окуражават Гърция
Ромпой се срещна с премиера на Гърция Лукас Пападимос късно в понеделник. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Еврозоната е готова да продължи да оказва подкрепа на антикризисните усилия на Гърция, според президента на Европейския съвет и еврозоната Херман ван Ромпой.

Ромпой се срещна късно в понеделник с премиера на Гърция Лукас Пападимос, предава ИТАР-ТАСС, цитирана от „Фокус“.

„ЕС е длъжен да бъде готов да утвърди на следващото си заседание (29 ноември) превеждането на шестия транш финансова помощ на Гърция (в размер на 8 млрд. евро)“, заяви Ромпой, който отново потвърди подкрепата си за консултациите между властта и частните кредитори за реконструкцията на задлъжнялостта на страната.

Междувременно американският президент Барак Обама също обеща подкрепа за усилията на новия гръцки премиер, които дойде на власт начело на служебен кабинет миналата седмица след кризата около правителството на Георгиос Папандреу, породена от безизходицата около гръцкия държавен дълг.

Президентът на САЩ Барак Обама проведе телефонен разговор с новия гръцки премиер Лукас Пападимос, за да изрази подкрепата си към затруднената европейска икономика, предава АФП.

Обама се е обадил на гръцкия президент, за да му „благодари, че в заел значителната отговорност в критичен момент и да изрази подкрепата на САЩ към усилията на Гърция да изпълни ангажиментите си към програмата на Европейския съюз и Международния валутен фонд“.

Гърция се нуждае от вноска от 8 милиарда евро като част от спасителната програма на ЕС и МВФ, която предвижда общо 110 млрд. евро помощ, преди държавната хазна да се изпразни на 15 декември.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници