Революция във футбола! ФИФА прие да се увеличи броя на участниците на Световното

Революция във футбола! ФИФА прие да се увеличи броя на участниците на Световното
pictures11.ru
A A+ A++ A

Международната футболна централа (ФИФА) прие революционно предложение - да се увеличи броят на участниците във финалите на Световното първенство, пише Нова телевизия.

Така през 2026 година вместо 32 отбора, в надпреварата ще участват 48. Те ще бъдат разпределени в 16 групи с по 3 отбора във всяка.

„Ръководството на ФИФА взе единодушно решение броят на отборите за Световното първенство през 2026 година да е 48, като те ще бъдат разделени в 16 групи по 3 отбора”, съобщиха от централата чрез официалния си профил в "Туитър". 

В групите ще се играе всеки срещу всеки като ще отпада само последният, а другите два се класират за 1/16-финал. Така общият брой мачове на Мондиала ще се увеличат само с 16 - от 64 на 80. Както и преди, финалистите ще играят 7 двубоя. Разликата е, че ще има един мач по-малко в груповата фаза и един повече в елиминациите.

Редица футболните специалисти и легенди се обявиха в подкрепа на разширението на Световните първенства. Очаква се от решението най-голяма изгода да имат африканските държави, които ще получават доста повече квоти за участие в Мондиала.

Тепърва се очаква от ФИФА да обявят всички подробности по решениeто. Възможно е да бъде взето решение и мачовете в груповата фаза да завършват задължително с победител като при такъв вариант при равенство ще се преминава към изпълнение на дузпи.

Очакванията на ФИФА са промяната във формата да увеличи приходите от Мондиала с 20% - от 5,5 на 6,5 милиарда долара, с печалба от около 640 милиона.

#ФИФА #Световно по футбол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници