Колко са диабетно болните в България?

Колко са диабетно болните в България?
A A+ A++ A

Около 300 000 българи са с диабет, а 3000 са болните деца. Други 250 000 възрастни страдат от болестта, но не го знаят, защото са засегнати от така наречения скрит диабет. Това каза доц. Калинка Коприварова, национален консултант по ендокринология и диабет.

От Националната асоциация на деца с диабет ще внесат декларация в Народното събрание, в която се настоява да се осигурят по 600 тест ленти за самоконтрол на кръвната захар при всички пациенти с диабет тип 1 над 18-годишна възраст, вместо 150, както е в момента. Да се даде възможност за допълнително отпускане на още 200 тест ленти по препоръка на лекуващия ендокринолог. Това допълнително количество да се реинбурсира 50% от Националната здравна каса. Да отпадне потребителската такса при посещение на личен лекар или специалист за всички пациенти със захарен диабет.

Да се въведе изписване на инсулин за срок от 3 месеца, а не за 6, както е в момента. Да се съкратят сроковете за одобряване на протоколите от здравната каса при преминаване на лечение с аналогов инсулин при всички пациенти, независимо от възрастта. Преосвидетелстването пред ТЕЛК да става на 10-годишен период, сега това се прави на всеки 2 години, а диабетът е болест за цял живот, категорични са специалистите. Информацията е на БНР. /БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници