В Швейцария пуснаха в движение най-дългия тунел в света

В Швейцария пуснаха в движение най-дългия тунел в света
Източник: Economic.bg
A A+ A++ A

Най-дългият тунел в света, построен в Швейцария, за да се улесни търговията между северната и южната част на Европа, от вчера е отворен за движение, съобщиха швейцарските федерални железници, цитирани от Франс прес и AFP.

Тунелът Gotthard Base Tunnel - GBT между градовете Цюрих и Лугано е с дължина 57 км и пресича връх "Сейнт Готард" в Алпите. "Коледа е!", възкликна директорът на железниците Андреас Майер, цитиран от агенция АТС, след като първият влак с пътници пропътува разстоянието от Цюрих до Лугано. Влакът тръгна в 06:09 ч. местно време и пристигна в 08:17 ч. Времето е съкратено с около 40 минути.

На официална церемония през юни тунелът бе открит от президента на Швейцария Йохан Шнайдер-Аман, припомня AFP. Изграждането на съоръжението отне 17 години и струва близо 11 млрд. евро. Той е част от швейцарски инфраструктурен проект на стойност 23 млрд. швейцарски франка.

Новият коридор Рейн-Алпи свърза напряко Северно със Средиземно море, от пристанището в Ротердам до Гент. На ден през тунела ще минават около 260 товарни влака със скорост 100 км/ч и 65 пътнически влака, които ще могат да развиват до 200 км/ч. Следващите по дължина тунели в света са "Сейкан" в Япония (53,9 км) и тунелът под Ламанша между Франция и Великобритания (50,5 км).

#Швейцария #Европа #тунел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай