Европрокуратурата разследва строежа на "Железница"

Европрокуратурата разследва строежа на "Железница"

АПИ

A A+ A++ A

Прокуратурата на Европейския съюз съобщи, че е разпоредила претърсване в шест български фирми и в частни имоти, свързани със строителството на тунел "Железница" на магистрала "Струма". Претърсванията целят събиране на доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, се посочва в съобщението.

Строителството на тунела се ръководи от Агенция "Пътна инфраструктура", която сключи договор с консорциум от три фирми за осъществяването на проекта, съфинансиран по оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" ( 2014-2020 г.). Изпълнителят получи близо 185 млн. лв. (около 95,6 млн. евро), 85 на сто чрез фондовете на ЕС, се допълва в съобщението

След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София е започнала проверка, която е разкрила, че едно от дружествата от консорциума е заподозряно в няколко престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Твърди се, че разследваното дружество е извършило за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева (5,6 милиона евро) към верига от "кухи" фирми и това е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета.

Тези компании и лица се появяват и в друго неприключило разследване на Прокуратурата на ЕС по инфраструктурни проекти в железопътния сектор, се пояснява в съобщението. Уточнява се, че днес обиските са били извършени от Главна дирекция "Национална полиция" и ДАНС.

#тунел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници