Може да пуснат топлата вода в Бургас още днес

Може да пуснат топлата вода в Бургас още днес
Делян Добрев предупреди, че няма да има колебания и газа на топлофикациите в страната ще бъде спиран, ако не погасяват задълженията си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Възможно е още днес в Бургас да бъде пусната топлата вода, която във вторник беше спряна от „Топлофикация“ в града, стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Във вторник от „Топлофикация Бургас“ заявиха, че преустановили работа, след като „Булгаргаз“ спрял доставките на синьо гориво за дружеството заради натрупани задължения.

„Ние сме категорични, че топлофикациите веднъж завинаги трябва да разберат, че трябва да си плащат сметките за газ, и не трябва да разчитат на това, че като не си платят, ние няма да посмеем да спрем газоподаването“, каза Добрев в сряда, цитиран от БГНЕС.

Той е разговарял с ръководството на „Топлофикация Бургас“ и с кмета на града Димитър Николов.

„Ние ще направим възможното, за да подпомогнем техните финансови проблеми, като изтеглим едно плащане на НЕК към „Булгаргаз“, за да се случи това днес, а не когато е падежът на плащането“, обясни министърът, като уточни, че сумата, която ще бъде платена, е в размер на 843 000 лв.

„Така че още днес да можем да възстановим подаване на газ към „Топлофикация Бургас“ и съответно подаването на топла вода към всички абонати на топлофикацията“, заяви Делян Добрев.

Той обаче предупреди, че няма да се поколебаят да спрат отново газа, ако не се вземат мерки, за да се плати синьото гориво, потребено през отоплителния сезон.

Само за този отоплителен сезон компанията има натрупани задължения от 4.5 млн. лв., но има и стари задължения за повече от 10 години с график за погасяване, който не се спазва.

Добрев предупреди, че „Булгаргаз“ плаща за синьото гориво и не го взема безплатно и трябва да предприема мерки, ако то не се плаща.

„Правилно ги предприема, за да дисциплинира топлофикациите да си плащат дължимите суми“, каза енергийният министър.

Той се надява да няма друга топлофикация, на която да се спре газа и съответно топлата вода.

Делян Добрев каза това, след като връчи сертификат за инвестиция Клас А на „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“.

Компанията ще инвестира близо 10 млн. лв. до 2015 г. в изграждане на високотехнологично производство на фаброоптични компоненти в София. Очаква се заводът да заработи официално през октомври 2012 г. и така до края на тази година да открие 100 работни места с тенденция те да станат 250.

„Това е 5-и сертификат Клас А за тази година, който ние връчваме. За миналата година сертификатите бяха три“, каза Делян Добрев. Общата инвестиция на петте фирми, които получиха сертификат тази година, е за 225 млн. евро.

„Швейцария е перспективен инвеститор и икономически партньор за България“, подчерта министърът.

Той посочи, че за последните 16 години преките чуждестранни инвестиции от Швейцария възлизат на близо 1 млрд. евро.

По думите му се наблюдава и ръст на двустранния стокообмен с 19% през 2011 г.

„Като ръстът на износа превишава ръста на вноса. Ръстът на износа е 25%, а ръстът на вноса е 16%“, пресметна Добрев.

#Бургас #топла вода #газ #Булгаргаз #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Димитър Николов #кмет #НЕК #Швейцария #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници