Тереза Мей призова за сътрудничество в отбраната със страните от Залива

Тереза Мей призова за сътрудничество в отбраната със страните от Залива
Източник: Банкеръ
A A+ A++ A

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ще задълбочи сътрудничеството в отбраната със страните от Персийския залив и съвместно с тях ще дава отпор на "агресивните действия на Иран в региона", предаде БНТ.

Пред участниците в започналата вчера годишна среща на лидерите на страните от Съвета за сътрудничество в Залива Тереза Мей увери, че в стремеж да даде "по-траен принос за дългосрочната сигурност в Залива" Великобритания ще инвестира над 3 милиарда лири в отбранителните разходи на региона през близкото десетилетие.

"Сигурността в Залива е наша сигурност", заяви тя пред Съвета, включващ лидерите на Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт, Оман и Катар. 

"Осъзнавам заплахата от страна на Иран за Залива и в по-широк план за Близкия изток", добави Мей, цитирана от Франс прес. Тя изтъкна, че е "напълно решена" да развива "стратегическо партньорство" със страните от региона.
Тероризмът еднакво застрашава и арабските страни, и Европа, заяви министър-председателката на Великобритания и прикани в борбата срещу това зло "да се координират на постоянна основа действията на отделните държави", отбелязва ТАСС.

Тереза Мей призова да бъде "отворена нова глава в отношенията" между Великобритания и Съвета за сътрудничество в Залива на фона на общите предизвикателства. Кралството има интерес да укрепва търговските връзки със страните от региона, посочи тя и заяви, че Лондон смята да стане финансов център за инвестиции от държавите в ислямския свят.

#Тереза Мей #Персийския залив #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници