Ковачева: Рано е да се сменя главният прокурор

Ковачева: Рано е да се сменя главният прокурор
Ковачева обясни, че реформата из основи се отнася до прозрачния, състезателен начин, по който се назначават добри професионалисти, хора с почтеност в съдебната система. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Още е рано да бъде избран нов главен прокурор на България, заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева.

За избора на нов главен прокурор правосъдният министър посочи, че според нея този избор няма да е задача на този Висш съдебен съвет (ВСС).

„Много е важно да се видят мотивите на народните представители, които са внесли това предложение. Ако мотивите им са свързани с проучване, опознаване, това са дълги процедури и не става за един месец. Още е рано за избор на главен прокурор, сега сме фокусирани върху промените в Закона за съдебната власт“, уточни Диана Ковачева пред БНТ във вторник.

Препоръките във февруарския и в миналогодишния юлски доклад на Европейската комисия по отношение на реформите из основи се отнасят за съдебната система, тоест структурна реформа на самия ВСС не се изисква и не е препоръчана, каза още тя.

Ковачева обясни, че реформата из основи се отнася до прозрачния, състезателен начин, по който се назначават добри професионалисти, хора с почтеност в съдебната система.

„Това е ключът и на добрата работа на ВСС. Промените ни в закона предвиждат именно това – ясна процедура за назначаване на членовете на Висш съдебен съвет. В своите доклади ЕК не е препоръчала пряк избор на членовете на ВСС. Тази тема се появи през март, когато обсъждахме с Еврокомисията начина, по който да се направят промените за избора на следващия ВСС. Смятам, че сме на едно мнение с ЕК. Преките избори на членовете на Висшия съдебен съвет не се ограничават само с прякото гласуване, а те включват и процедура по пряко номиниране, която предвиждаме в закона. Даваме възможност на всеки магистрат да номинира свой фаворит. Това в никакъв случай не е ограничен и предрешен избор. Реформата, която предлагаме, се надявам да бъде добре оценена от Европейската комисия“, обясни правосъдният министър.

Попитана какъв е символът на ВСС, Ковачева отговори, че тя работи в последните няколко месеца с този ВСС и отношенията им са работни.

„Според мен част от реформата в съдебната система е фактът, че на всеки 5 години се сменят членовете на ВСС, затова съм привърженик на мандатността. В бъдеще може да се обмисли намаляване на мандата на Висшия съдебен съвет, може би 5 години са прекалено много, също може да се помисли за някаква вътрешна ротация“, каза още тя.

„Не бих се съгласила ВСС да се превърне в непостоянно действащ орган, защото той е натоварен с кадровата политика в съдебната система, това е много работа. Има десет постоянни комисии и тяхната работа не може да се свърши за един ден заседание в седмицата. ВСС трябва да е постоянно действащ орган“, категорична е Ковачева.

За условната присъда на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Калина Илиева правосъдният министър коментира, че не е запозната с мотивите на съда.

„Притеснява ме, че един млад човек се е отказал да учи, а е фалшифицирал дипломата си, смятам, че това е тревожно“, обясни Ковачева.

За скандалите с бонусите Ковачева заяви, че в последните няколко месеца Агенцията по вписванията работи много добре.

„Вписването на първото търговско дружество от миналата седмица е едно от постиженията на агенцията. Тя работи много усилено. Една от промените там е свързана с обстоятелството, че при вписването и заличаването на фирми няма да бъдат оставяни без движение преписките. А служителите, отговарящи за вписването, ще уведомяват фирмите, за да може те да отстраняват нарушенията си, те ще могат да го правят в електронното си досие. Това ще облекчи процедурите“, допълни още Диана Ковачева.

За делата на съдилищата правосъдният министър отбеляза, че около 93% от делата се решават в срок и завършват с осъдителни присъди, като това е висок процент.

„ЕК се интересува от знаковите дела. За братя Галеви ще бъде отразен фактът, че те са осъдени и че са се отклонили от изтърпяване на своето наказание. Този казус се отнася до Министерството на правосъдието, доколкото трябва да се даде отговор на въпроса необходими ли са промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)“, обясни Ковачева.

Тя добави, че не е необходимо да се променя НПК според експертите, защото той е съобразен изцяло с европейските стандарти.

#НПК #Наказателно-процесуалния кодекс #Министерство на правосъдието #братя Галеви #бонуси #Агенцията по вписванията #Калина Илиева #Държавен фонд „Земеделие“ #Закона за съдебната власт #Еврокомисия #Европейската комисия #ЕК #Висшия съдебен съвет #ВСС #Висш съдебен съвет #България #главен прокурор #министър на правосъдието #Диана Ковачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници