Обвиниха Ненчев в престъпление по служба и за военните униформи (обобщение)

Обвиниха Ненчев в престъпление по служба и за военните униформи (обобщение)
Източник: News.bg
A A+ A++ A

 

Военният министър в оставка Николай Ненчев в рамките на няколко дни се сдоби и с второ обвинение. Този път то му е повдигнато от военни прокурори във връзка с обществена поръчка за доставка на дрехи за военнослужещи и отново е за престъпление по служба, предаде БГНЕС.

Според прокурорите от военно-окръжна прокуратура Ненчев като подбудител умишлено склонил тогавашния директор на дирекция „Инвестиции в отбраната” в Министерство на отбраната Венислав Цанов да извърши престъпление по служба. Самият Цанов беше обвинен през април, че не е издал решение за обявяване на класирането на участниците по процедура и не сключил споразумение с класирания от комисията на първо място участник. Така вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, МО е сключило договор с друго дружество, от което за министерството е настъпила вреда в размер на 259 773,78 лева.

Процедурата е открита 2014 г. На първо място е класирано „Лортън“ ЕООД, тъй като е предложило най-ниска цена. Разследването е установило обаче, че в периода декември 2014 г. януари 2015 г. Николай Ненчев поискал и разпоредил на началника на кабинета си тогава Илия Налбантов да предаде на Венислав Цанов, че договор не трябва да се сключи с класираното от комисията на първо място дружество „Лортън“ ЕООД. Цанов направил това до 26.01.2015 г. и не издал решение за обявяване на класирането на участниците. Той не сключил и споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата. МО е сключило договор с друго дружество - „Интендантско обслужване” ЕАД.

Самият Ненчев твърдеше след като излезе от прокуратурата, че е изключително спокоен и ИО е в най-добрата си форма. Министърът каза, че е обезпокоен от това, което се случва, защото когато отишъл му казали, че се извършвали невероятни престъпления преди да встъпи в длъжност „някой преди мен”. „Казват ми: г-н министър обявявате обществена поръчка. Печели фирма, която няма база, няма шивачки, няма машини и тази фирма в последствие възлага на нашето дружество отново. Това е едно безумие през цялото това време съм се стремял това да не се повтаря, да не се случва, откровено се касае за корупция”, заяви той. Тук заключи, че няма никакво безпокойство и е направил възможно най-доброто и за хората и за МО.

Според прокуратурата обаче върху управителя на „Интендантско обслужване” ЕАД е бил упражнен натиск самостоятелно да сключи договор с „Лортън“ ЕООД, по сила на който това дружество да се определи като подизпълнител на „Интендантско обслужване” ЕАД. „Лортън” като подизпълнител получила общо 900 000 лв. Първо се сключва раково споразумение, въз основа на което се сключват два договора между ИО и МО. Стойността на единият от 6 март 2015 е за близо 4,4 млн. лв., а вторият от 3 ноември 2015г. е за над 900 000 лв. Оказа се, че Цанов получил около месец след като Ненчев става министър и предизвестие за уволнение. Според прокуратурата Цанов изпълнява указанията на Ненчев, за да не бъде уволнен. „Той се сеща, че единственият начин да се изпълни указанието на министъра е когато Лортън се откаже и започва натиск върху ръководството на ИО”, каза полковник Емил Ангелов-военно-окръжен прокурор на Военноокръжна прокуратура – София, който допълни, че на срещи ясно е било обяснено, че за да се откаже Лортън същият следва да бъде подизпълнител. Полк. Ангелов обясни, че Лортън многократно е печелила поръчки и нямат информация, Лортън да е възлагал на ИО. Той посочи, че тя е участвала в много поръчки и има компетентност.

Николай Ненчев твърди още, че са били засегнати интереси и припомни, че е отстранил шефа на Интендантско обслужване, дори каза, че сигналът е от него. По-късно се оказа, че това не е така и от прокуратурата казаха, че сигналът е от гражданин Павлин Иванов. Военният министър в оставка и в този случай говори за предупреждения, които получил. Те били от „хора от администрацията”, но и днес не си спомни кои са те. Спомни си обаче предупрежденията, че са „хора с огромни икономически интереси, които дълго време източват и ИО и МО, сключвани са порочни договори в миналото” – нещо, което Ненчев сам изтъкна, че не позволил да се случва.

А иначе след като получи второто си обвинение, Ненчев заговори за необходимост от съдебна реформа. „Трябва да променим модела, очевидно нещо в съдебната система не е наред. Аз принадлежа към РБ и една част от РБ напусна управляващата коалиция точно по тази причина”, каза той. След като му бе напомнено, че той самият не го направи, Ненчев заяви, че това е така, защото продължава да вярва във „волята на тези хора, че имат намерение да променят нещо”. „Очевидно не се е променило. Битката тепърва предстои”, заяви той и добави, че се връща в парламента. А за съдебната реформа сега заговори, че „главният прокурор в този вид, мисля, че обслужва други интереси – на тези, които ме атакуват” . Вредните последици прокурорите пресмятат като разликата в ценовите предложения на „Лортън” ЕООД и „Интендантско обслужване” ЕАД.

Тази седмица военният министър в оставка вече получи едно обвинение. На излизане от следствието той каза, че то не го безпокои. Тогава той обяви обвинението си за странно и каза, че е за това, че е накърнил, нарушил интересите на РСК МиГ. От съобщението на прокуратурата по-късно обаче стана ясно, че Ненчев е обвинен за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък. Той отговаря за това, че не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

От април 2015 г. има подписани два договора между военното ведомство и „РСК МИГ“ за удължаване на ресурса на 2 двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 двигатели РД - 33 и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666 лв. Вместо тези договори да бъдат изпълнени обаче, Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова, да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството.

От това според обвинението са настъпили значителни вредни последици за армията. Сред тях и това, че нальотът на пилоти от ВВС е спаднал на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност.

Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци. 

 

#Николай Ненчев #прокурори #дрехи #МО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници