Бъчварова: Скоро ще имаме пълно овладяване на ситуацията в Харманли

Бъчварова: Скоро ще имаме пълно овладяване на ситуацията в Харманли
Източник: bTV
A A+ A++ A

 

Работим активно и в момента владеем ситуацията в Харманли. Много скоро ще стигнем до пълното й овладяване и решаване. Това заяви вицепремиерът вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова, която дойде в парламента, за да информира депутатите за случващото се в Харманли, предаде репортер на БГНЕС.

От думите на Бъчварова стана ясно, че в протеста, който възникна в 12.00 часа вчера в Харманли, са участвали около 2000 чужди граждани, настанени в центъра. Поводът за протеста е бил заради забраната да напускат свободно центъра, което е било наложено заради твърдения, че има остри заразни болести.

„Основните тежки диагнози не са потвърдени, но за да се успокои населението Държавна агенция за бежанците въведе тази мярка, за да се проверят всички обитатели в центъра”, каза Бъчварова. Тя обясни, че вчера около 18.00 часа безредиците са прекратени, но в последствие са възникнали отново точно във „времето, когато са централните емисии на телевизиите.

„След това обстановката е нормализирана, задържани са 110 чужди граждани, участвали в безредиците. 24 служители на МВР са получили леки наранявания. Към настоящия момент са задържани 240 чужди лица, предстои да се задържат още допълнително. 15 от тях са заподозрени за хулигански действия, до 19.00 часа днес ще се изпратят още 30 жандармеристи”, обясни Бъчварова.

Тя съобщи, че прокуратурата е завела досъдебно производство за хулигански прояви и унищожаване на имущество. „ДАНС работи и установява организаторите и подготвилите на протеста. В момента предстои прокуратура да проведе разпит на лицето, което е запалило българското знаме”, заяви силовият министър в оставка.

Бъчварова добави още, че премиерът Борисов провежда работно съвещание, на което са били определени мерките за овладяване на ситуацията. „Щаб работи на място, осигурена е храна. Вчера в съшия ден на 3 места в бежански центрове в Европа е имало подобни събития - на остров Лесбос, в Италия и в лагер във Франция. 

#Румяна Бъчварова #протеста #ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници