Павлова призова българите да застраховат жилищата си

Павлова призова българите да застраховат жилищата си
Според Павлова трябва да стане както при застраховката „Гражданска отговорност“ – с различни пакети и при застраховател, избран от собствениците на жилищата, а не от държавата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви във Варна, че българите трябва да застраховат домовете си срещу природни бедствия, както автомобилите си.

Според нея трябва да стане както при застраховката „Гражданска отговорност“ – с различни пакети и при застраховател, избран от собствениците на жилищата, а не от държавата.

„Така както си застраховаме автомобилите, би следвало да се създаде добрият механизъм, безспорно, без да нарушаваме нито Конституция, нито правото на частна собственост, но всеки трябва да има ангажимент да застрахова своето жилище“, заяви Павлова, цитирана от БНР.

„И този ангажимент, така както и гражданската отговорност, тя не е на 100% задължителна, то си има един определен пакет, да се намери законовият начин това да е факт. Защото, когато на някой му падне къщата, се обръща към държавата да плати за неговата частна собственост, а в същия момент ние трябва да се грижим за своята частна собственост, независимо дали е автомобил или сграда“, подчерта министърът.

Министър Лиляна Павлова представи във Варна условията за кандидатстване за саниране на жилищата, за което до 2014 година са предвидени 63 млн. лв.

Държавата плаща половината от необходимите средства, но като бонус ще плати и конструктивното обследване на сградите и издаването на технически паспорти.

От първи юли жителите на включените в програмата 36 града могат да подават заявления в общината.

#Лиляна Павлова #Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #жилища #застраховки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници