Антоанета Стефанова със световна титла по ускорен шах

Антоанета Стефанова със световна титла по ускорен шах
Турнирът беше много труден. Резултатът може да изглежда лесен, но имах и късмет, каза българската шампионка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българката Антоанета Стефанова стана световна шампионка по ускорен шах.

Тя спечели шест победи и записа пет ремита в първенството в Батуми, Грузия, което се игра по швейцарската система с 11 кръга (ускорена контрола: 25 минути + 10 секунди на ход), предаде БГНЕС.

Световната шампионка от 2004 г. започна състезанието като осма по рейтинг, но заслужи титлата си.

В конкуренцията на още четири състезателки, печелили световната титла, Антоанета Стефанова събра 8,5 точки. След нея се наредиха Александра Костенюк, Хумпи Конеру и Катерина Лахно, които завършиха с по осем точки.

Най-трудните партии за българката се оказаха тези срещу китайката Джао Сюе и Лахно, съответно в шестия и деветия кръг. И в двата случая Антоанета Стефанова успя да се измъкне от трудни ситуации, за да спечели.

„Турнирът беше много труден. Резултатът може да изглежда лесен, но имах и късмет. Срещу Сюе бях в много лоша позиция, но тя сгреши“, каза българската шампионка. Тя добави, че организацията на турнира е била на високо ниво.

Шахматният форум в Батуми продължава със световното първенство по блиц. В него същите състезателки за два дни ще изиграят 15 кръга с контрола: 4 минути + 2 секунди на ход.

#Антоанета Стефанова #Батуми #Грузия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници