192055 статии       |       388 интервюта       |       1524 снимки       |       38126 абоната       |      
USD 1.65608| EUR 1.95583| GBP 2.14152|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигнал

Размер на шрифта:   

В. „Хюриет“: Турция е приказка, полумесецът и звездата са по-странни от измислица

17 ноември 2016, четвъртък / 17:15; Коментари: 0
Send to Kindle
В. „Хюриет“: Турция е приказка, полумесецът и звездата са по-странни от измислица
rs-lat.sputniknews.com

В повествованието на Реджеп Тайип Ердоган Турция е една приказка. В действителност полумесецът и звездата са по-странни от измислица. Това е колекция от неприятни хроники, освен ако читателят е един от доброволците на Ердоган. Това е успешен трилър, ако бъде показан на либерална публика.

Ердоган е майстор политик, който обича да пътува между крайните светове на фантазия и реалност. Той беше напълно честен, когато, например, заяви, че управлението му "предефинира демокрацията и показа на света как мюсюлманите правят политиката." Абсолютно вярно.

Той също така беше напълно честен, когато миналата седмица в Минск изобрази страната, която Западът описва като диктатура, като земя, " където хора от различни корени живеят мирно." Няма съмнение, че той се чувства по-близо до Беларус, където откри джамия, отколкото до Швейцария, където швейцарската "воля на нацията" веднъж реши да се забранят минаретата на джамиите.

По пътя си от Минск, Ердоган каза пред избрана група от елитни журналисти: "За да може човек да бъде диктатор ... [в страната си] хората не трябва да могат да живеят свободно; не трябва да бъдат в състояние да изразят мнението си, както те искат; не трябва да бъдат в състояние да практикуват своите убеждения, в които те вярват... Има ли такъв проблем в моята страна? Не съществува такъв проблем в моята страна. В моята страна всеки казва каквото иска да каже; всеки практикува вярата си, както той иска; всеки се облича, храни или пие, както той иска да ... Турция никога не е преминавала през такъв спокоен, свободен период."

Проблемът е, че Ердоган не е комик, който се опитва да предизвика в публиката си спазми от смях. Проблемът е, че той наистина вярва в това, което казва.

Мирно? Броят на жертвите трябва да е над 10 000 след юли 2015 г., в терористични атаки и в етнически конфликт. Само преди четири месец имаше опит за преврат, при който загинаха 246 души. Идейната поляризация е толкова дълбоко, че голяма част от турците, според достоверни изследвания, казват, че биха отказали да живеят в съседство със съседи от "другата" идеология или ще откажат да дадат съгласието си да оженят децата си за някой от "другия" идеология. Турция е най-големият тъмничар на журналисти в света. Нейното правителство, в рамките на няколко месеца, иззе частна собственост на стойност няколко милиарда долара. Мирна Турция ... като мирна Беларус.

И ви благодаря, господин президент, че ни позволявате да се обличаме, както искаме. Благодаря ви, че не пращате в нашите домове или ресторанти Полиция по храните и напитките за проверка на това, което ние ядем или пием. Това е много щедро от ваша страна. Но когато казвате, че "всеки може да изповядва своята вяра, тъй както иска", граничи с една приказка, която не се базира на истинска история. Забравете постоянния страх, в който няколко хиляди немюсюлмански малцинства трябва да живеят, можете просто да откажете да дадете възможност на милиони алевити мюсюлмани да се молят в техните молитвени домове, след като вашето правителство упорито не успява да признае техните места за поклонение. И твърдите, че "всеки може да изповядва своята вяра, тъй както иска", когато дори не признавате мястото за поклонение на мюсюлманска секта. Подобно, както сам каза, като при диктатура?

Отвъд всичко това Ердоган ни дължи обяснение. Той твърди, че Турция "никога не е минавала през такъв спокоен, комфортен период в новата си история." Така че, когато всичко е толкова перфектно, защо той толкова страстно желание промяна на целия политически режим в полза на изпълнителната президентска система? Защо е смяна на режима, когато всичко е в рози и толкова съвършено? Кое е лъжа? Че всичко е толкова съвършено, или че се нуждаем от президентската система, за да направим нещата по-съвършени?

Ще се изправи ли, моля, истинският Ердоган и да каже?

Бурак Бекдил, в. „Хюриет“

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Тагове:
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО