По-малка и по-некачествена реколта от пшеница тази година

По-малка и по-некачествена реколта от пшеница тази година
Според експертите, съпоставяйки настоящите данни с тези от предходната година, е видно, че процентът на посевите с пшеница в добро до много добро състояние е с приблизително 9 пункта по-малко. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Очертава се реколта 2012 да достигне 3.8 – 3.9 млн. тона пшеница и 580 – 620 хил. тона ечемик, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

За сравнение, прогнозните данни за очаквано производство за същия период на предходната година, са били в диапазона 3.8 – 3.9 до 4.0 млн. тона за пшеницата и за 600 – 700 хил. тона за ечемика, посочи Димитров, цитиран от БТА и „Медиапул”.

Заместник-министърът обяви тези цифри в отговор на въпрос какво е състоянието на есенните култури след обилните пролетни дъждове и споделят ли в министерството опасенията на зърнопроизводителите за намаляване на добива на пшеница с около 20 на сто.

Обобщените данни на експертните комисии на Областните дирекции „Земеделие", направени след пълното обследване на площите, заети с есенни култури, в средата на май, сочат, че състоянието на посевите с пшеница е „добро" до „много добро" при 78.1 процента. За сравнение, през 2011 г. този процент е бил 87.

При площите с ечемик процентът на посевите в подобно състояние е 69.4 на сто, като предходната година те са били – 87.6 на сто.

Според експертите, съпоставяйки настоящите данни с тези от предходната година, е видно, че процентът на посевите с пшеница в добро до много добро състояние е с приблизително 9 пункта по-малко за пшеницата и с 18 пункта за ечемика.

Това според тях се дължи до голяма степен на неблагоприятните агроклиматични условия през есента на 2011 г. и зимата на 2012 г.

Като „средно" специалистите определят състоянието на 19.4 на сто от посевите с пшеница и на 25.4 на сто на ечемика. Посевите в „незадоволително" състояние са 2.2 на сто при пшеницата и 3.8 на сто при ечемика.

Според експертите падналите през май валежи оказват благоприятно влияние върху развитието на културите.

Зърнопроизводителите обаче очакват след дъждовете да се развият много повече болести по зърнените култури в сравнение с минали години. Според тях това значително ще увеличи разходите за фунгициди.

#пшеница #ечемик #Цветан Димитров #заместник-министър на земеделието и храните #реколта #култури #дъжд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници