Перник кандидатства приоритетно по фонд „Козлодуй"

Перник кандидатства приоритетно по фонд „Козлодуй"
Държавният глава одобрява идеята на комисар Кристалина Георгиева да се пренасочи свеж ресурс за превенция от еврофондовете. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Перник ще бъде с приоритет по кандидатстването по Международен фонд „Козлодуй", обяви президентът Росен Плевнелиев, който взе участие в заседанието на Областния кризисен щаб в града на деветия ден от земетресението от 22 май.

Община Перник и областната администрация са внесли 4 проекта пред фонд „Козлодуй" и кандидатстват за рехабилитация на болницата „Рахила Ангелова", училища и детска градина, предаде „Дарик".

Сградите имат леки деформации, които обаче не са конструктивни. Тези, които имат конструктивни дефекти и трябва да бъдат съборени, в Перник са 73 на брой.

Голяма част от тях са еднофамилни жилища, но има и блокчета, собственост на Мини Перник в ликвидация, чийто принципал е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

„Министър Делян Добрев много бързо трябва да вземе решение какво ще се предприеме с тези блокчета, в които има хора с наемни договори, но и незаконно настанили се хора. Това няма да попречи на междуведомствената комисия да обезпечи ново строителство," обясни Росен Плевнелиев.

На Министерството на труда и социалната политика е предоставен проект към Агенцията за социални помощи за изграждане на социални жилища и за социално включване.

„Проблемът с част от посочените 73 рискови сгради може да бъде решен по линията на този социален проект," обясни президентът.

Държавният глава одобрява идеята на комисар Кристалина Георгиева да се пренасочи свеж ресурс за превенция от еврофондовете. Идеята много бързо ще бъде разгледана от министър Томислав Дончев и екипа му.

Според Росен Плевнелиев това би могло да стане и с програмирането на фискалната рамка 2014-2020 г.

Президентът не смята, че държавата трябва да задължава хората да застраховат имуществото си, защото това трябва да бъде „тяхна отговорност и задължение".

Държавният глава ще разговаря с министъра на отбраната, за да бъдат доставени в Перник още 30 фургона, 50 палатки и химически тоалетни за хора, които са останали без покрив над главите си.

Още 20 допълнителни екипа с инженер-конструктори и оценители пристигат в града.

В Перник вече започна раздаването на еднократни социални помощи от 325 лева. За тях са подадени 2009 молби, като се очаква броят им да достигне до 3000.

Социалното министерство отпусна 1 000 000 лева за еднократните помощи. Близо 5000 са депозираните молби за обезщетение на домове, пострадали от земетресението. Очаква се броят им да нарасне двойно и да достигне 10 000.

Росен Плевнелиев обясни, че молби могат да се подават 90 дни, след като изтече 14-дневният срок от първия ден, когато бе регистрирано земетресението.

„Сега е много важно да спрем да регистрираме фактите и да започнем да градим и можем да го строим още от днес," призова президентът.

„При посещението си в Перник президентът Росен Плевнелиев се опитваше да успокои хората, да им каже, че е с тях, и че в този труден момент трябва всички да се обединим и да бъдем заедно," заяви областният управител на Перник Иво Петров, цитиран от „Фокус".

По думите на Петров, гражданите са реагирали спокойно и добронамерено на посещението на Плевнелиев.

#земетресение #Перник #Росен Плевнелиев #Президент на България #Иво Петров #областен управител на Перник #Международен фонд „Козлодуй"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници