Нова рокада по върховете на НСО, причините пак лични

Нова рокада по върховете на НСО, причините пак лични
50-годишният Стоян Томчев бе назначен за зам.-шеф на НСО през 2004 г. с указ на президента Георги Първанов. Снимка: livenews.bg
A A+ A++ A

Заместник-началникът на Национална служба „Охрана“ ген. Стоян Томчев беше освободен от длъжност и от военна служба с решение на правителството.

На заседанието си в сряда кабинетът „Борисов“ одобри предложение до президента Росен Плевнелиев за освобождаване от длъжност и от военна служба на бригадния генерал, който подал рапорт за освобождаване по лични причини, съобщиха от правителствената информационна служба.

50-годишният Стоян Томчев бе назначен за зам.-шеф на НСО през 2004 г. с указ на президента Георги Първанов.

В края на април 2012 г. името на ген. Стоян Томчев бе забъркано в скандал от бившия служител на НСО - подполковник Николай Марков, който твърди, че е бил накаран да прави лицеви опори пред охраната на престъпните босове братя Маргини.

От НСО обаче опровергаха твърденията му, като обявиха, че подполковникът е уволнен и обвинен за три деяния: неизпълнение на заповед, с която е бил задължен да се яви за полагане на изпит по физическа подготовка в 9:00 часа на 19.06.2007 г.; неизпълнение на заповед да положи изпит по физическа подготовка в 11:00 часа на 19.06.2007 г.; и казване на думи, унизителни за честта и достойнството (обида) на негов началник, какъвто през същия период е бил бригаден генерал Стоян Томчев, издал заповедите.

Това е втората оставка по лични причини за последните две седмици в НСО, след като на 15 май началникът на службата генерал-лейтенант Димитър Димитров депозира оставката си пред президента Росен Плевнелиев и тя бе приета.

„Уморен съм, 25 години стигат“, коментира тогава ген. Димитър Димитров.

Неговата оставка дойде по-малко от месец след като на Консултативен съвет при президента всички парламентарно представени партии постигнаха „абсолютен консенсус“ за изготвянето на устройствен закон , който да сложи ред в сектор „Сигурност“. С взетите тогава решения спецслужбите преминават на подчинение на премиера Бойко Борисов.

До назначаването на нов директор на НСО длъжността изпълнява бригаден генерал Тодор Коджейков, зам.-шеф на службата.

#НСО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници