Лазар Лазаров: По-добре път с дупки, отколкото срутен мост

Лазар Лазаров: По-добре път с дупки, отколкото срутен мост
Виадуктите по двете магистрали – на 61-ви и на 65-и км на „Тракия“ и на 30-ия км на „Хемус“, са в най-окаяно състояние, обяви инж. Лазар Лазаров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Укрепването на виадуктите по магистралите „Тракия“ и „Хемус“ ще струва 43 млн. лв., а премиерът Бойко Борисов е разпоредил ремонтните работи да започнат още през следващата седмица.

„Виадуктите по двете магистрали - на 61-ви и на 65-и км на „Тракия“ и на 30-ия км на „Хемус“, са в най-окаяно състояние и са топприоритет на изпълнителната власт като съоръжения в аварийно състояние“, обяви инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В доклада на АПИ са представени 11 опасни съоръжения, за чийто ремонт ще са необходими общо 58,8 млн. лв.

На заседанието на Министерския съвет в сряда е взето решение да бъдат пренасочени пари от Постановление 86 за пътна инфраструктура, което е гласувано преди няколко месеца. Така финансирането, предвидено за ремонт на обекти, които не са в критично състояние, ще бъде пренасочено към опасните пътни участъци.

„По-добре е да имаме път с дупки, отколкото паднал мост със загинали хора“, каза инж. Лазар Лазаров.

Сумата от 43 млн. лв. за ремонт на мостовете по магистралите „Тракия“ и „Хемус“ е половината от отпуснатите с постановление на Министерски съвет 85 млн. лева преди месец за инфраструктурни обекти.

Финансовият министър Симеон Дянков изрази надежда парламентът да одобри решението на Министерския съвет още в четвъртък.

„Тези пари обаче няма да стигнат. Според първоначалната оценка на експертите – около 200 млн. евро са необходими за всички по-големи мостове и съоръжения. По някои от магистралите и мостовете се оказа, че от 40-50 години по основни пътни артерии не са правени ремонти“, заяви Симеон Дянков.

#виадукт #мост #магистрала „Хемус“ #магистрала „Тракия“ #Симеон Дянков #АПИ #Агенция „Пътна инфраструктура“ #Лазар Лазаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници