Съдът в Пловдив гледа наново делото срещу Муса и имамите

Съдът в Пловдив гледа наново делото срещу Муса и имамите
Източник: Informo
A A+ A++ A

 

Апелативен съд Пловдив започна днес ново разглеждане на делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 12 имами, обвинени в престъпление срещу мира, предаде БГНЕС.

По това дело Ахмед Муса е осъден на 2 години затвор, а имамите имат различни условни присъди и глоби. През юли Върховния касационен съд отмени присъдите и върна делото за ново разглеждане от апелативните пловдивски магистрати.

Защитата предяви искания за нова експертиза, която този път да бъде направена от ислямски теолог. Нужда от подобна експертиза личи и от решението на ВКС, в което антидемократичността на салафизма е поставена под съмнение в мотивите на съда.

Адвокатът Илиян Василев, който представлява половината от обвиняемите, но не и Ахмед Муса, поиска и разпит от компетентни лица или във видеовръзка на поданици на Саудитска Арабия – членове на кралското семейство. Същото искане беше предявено и на първото разглеждане на делото, но то не бе удовлетворено.

Адвокат на Ахмед Муса е Ина Лулчева. Адвокат Илиян Василев заяви, че Муса е "пришит" към делото, в което обвиняеми са официално регистрирани имами, чиято дейност се контролира от Главно Мюфтийство. Единствено Ахмед Муса няма теологично образование и е проповядвал в частна джамия в ромската махала на Пазарджик. Днес Ахмед Муса е в съдебната зала във видимо добро състояние и разположение на духа. 

Апелативен съд- Пловдив прие някои от исканията на защитата, добави и други в предписанието. Следващата дата, на която ще се гледа делото, е 13 декември. Тогава пред съда трябва да застанат трима свидетели, сред които и секретарят на Главно мюфтийство Ахмет Ахмет. Неговите показания и експертиза на реда за издаване на карти за ваис ще послужат на съда да се ориентира дали Ахмед Муса Ахмед е бил легитимен проповедник, когато е служил в частната джамия в Пазарджик.

Съдът отхвърли искането да бъдат разпитани чрез компетентни лица или видеовръзка лекторите на религиозен семинар в Турция, членове на кралската фамилия на Саудитска Арабия. Затова пък отношенията на република България със Саудитска Арабия са предмет на друга назначена експертиза. Най-сериозното изпитание в хода на новото разглеждане на делото е комплексната експертиза, която трябва да бъде направена от трима арабисти, двама тюрколози и теолог, специалист в исляма, по отношение на материалите, свързани с обвинението. Става дума за списък от 45 текстове, сред които книги, брошури, лична кореспонденция.

Те трябва да се преведат от турски и арабски, а експертите трябва да отговорят на въпроса дали в тях има антидемократични послания и заплахи за мира. Преди това те трябва да изяснят за съда трите религиозни течения в исляма- ханифизъм, салафизъм и уахабизъм и доколко те са свързани с радикалния ислям. В комплексната експертиза ще участват вещи лица от катедрите по арабистика и тюркология в Софийския университет и в Нов български университет.

#Ахмед Муса #имами

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай