Лондонското Сити предрече края на „Набуко“

Лондонското Сити предрече края на „Набуко“
Специалисти поставиха под съмнение икономическата рентабилност на проекта. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проектът „Набуко“ може да бъде окончателно закрит до края на юни, смятат от деловите кръгове в Лондонското Сити.

Подкрепеният от Европейската комисия проект на строителство на газопровод от региона на Каспийско море и Централна Азия към източната граница на Европейския съюз може да бъде окончателно отменен до края на юли тази година, твърдят от Лондонското Сити, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от агенция „Фокус“.

Замисленият през есента на 2002 г. от ръководителите на енергийните компании на Унгария и България по време на вечеря във Виена под музиката на операта на Верди „Набуко“ газопровод е планиран да бъде пуснат в експлоатация през 2014 г.

Съгласно плановете, именно през тази година трябва да се приключи строителството на трасето с дължина 3,3 хил. км, като по този начин да стане първият газопровод в ЕС, доставящ природен газ от Азербайджан.

Въпреки това специалисти поставиха под съмнение икономическата рентабилност на проекта.

Под натиска на влиятелни политически групи ЕК и Европейският парламент подкрепиха идеята за строителство на газопровода „Набуко“ и го обявиха за „стратегически важен за енергийната сигурност на ЕС“.

Когато през последните седмици обаче от проекта излязоха няколко от най-големите частни енергийни компании, включително „Бритиш петролиум“, ЕС беше принуден да преразгледа своята позиция и да се съгласи на неговото прекратяване, отбелязват от деловите кръгове.

По думите на специалисти крахът на „Набуко“ е резултат от ставащите кардинални изменения на световния газов пазар, когато все повече се използва втечнен нефтен газ, а в няколко страни започна и производство на шистов газ.

#газопровод #проект #ЕС #ЕК #Лондонското Сити #„Набуко“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Инбет Казино