Станишев: България има крещяща нужда от инвестиции

Станишев: България има крещяща нужда от инвестиции
„Миналата година инвестициите са 5 пъти по–малко, отколкото през 2008 г.,“ посочи Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Европа имат нужда от конкретни мерки за икономически растеж и инвестиции, смята лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

„Трябват конкретни мерки за икономически растеж и инвестиции в Европа и в България, защото в ЕС вече 3 години се провежда чисто дясна политика, която се свежда само до затягане на коланите, но тази политика докарва Европа до задънена улица,“ каза Станишев пред БНР.

„Една от важните политически мерки е кампанията срещу младежката безработица, защото тя се превръща в тотален бич за всички страни. В Европейския социален фонд има над 20 млрд. евро недоговорени до 2013 г. във финансовата рамка. Ние предлагаме 10 млрд. евро спешно да бъдат заделени и насочени към програмите за младежка заетост,“ посочи Станишев.

По повод избирането на Симеон Дянков за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие, Станишев каза, че този пост трябва да се използва за инвестиции, защото в момента България има „крещяща нужда от инвестиции“.

„Миналата година инвестициите са 5 пъти по–малко, отколкото през 2008 г.,“ допълни Станишев.

Лидерът на БСП определи като грешно решението на ГЕРБ за закриване на Министерството на извънредните ситуации, „тъй като в момента целият ресурс на Гражданска защита за превенция е в един общ кюп на МВР“.

„Има реално разнебитване на системата за бедствия и аварии,“ посочи Станишев.

#Сергей Станишев #президент на ПЕС #икономически растеж #инвестиции #Симеон Дянков #министър на финансите на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници