Камериерът на папата изнасял секретна информация

Камериерът на папата изнасял секретна информация
Предполага се, че именно Габриеле е предавал на италианския печат сведения, компрометиращи папския престол. Снимка: msn.com
A A+ A++ A

Съдебната колегия на Ватикана предяви обвинения в кражба на секретни документи срещу Паоло Габриеле, камериер на папа Бенедикт XVI, предават осведомителните агенции.

Габриеле бе задържан във Ватикана на 23 май. В дома му са открити поверителни документи, отнасящи се до непубличния живот на ръководството на католическата църква, се посочва комюнике на директора по печата на Ватикана отец Федерико Ломбарди, цитирано от БГНЕС.

Предполага се, че именно Габриеле е предавал на италианския печат сведения, компрометиращи папския престол. По аналогия на обнародването на секретна информация от сайта Уикилийкс скандалът бе наречен Ватилийкс.

От края на 2011 г. в италианските вестници излязоха материали за корупция и разточителство, царящи във Ватикана, за нелицеприятни борби сред църковната йерархия и дори за заговор в църквата за убийство на папата.

Информационните средства се позоваваха на конфиденциални документи на папския престол. През март Бенедикт XVI сформира комисия за разследване на изтичането на информация.

Скандалът се разгоря с нова сила, след като на 19 май журналистът Джанлуиджи Нуци публикува книгата "Негово светейшество" (Sua Santita).

В нея между другото се привеждат пасажи от частната кореспонденция на папата и на неговия секретар.

Ватикана енергично осъди публикуването на книгата, като я определи като "клеветническа" и "престъпна". Светият престол се закани да открие кой е предал на журналиста лични документи на главата на римокатолическата църква.

Паоло Габриеле е бил на служба при Бенедикт XVI шест години. Той редовно е съпровождал папата по време на публични изяви.

Сега ватиканската комисия, разследваща изтичането на информация, установява предполагаемите съучастници на камериера.

#Ватикана #Папата #Бенедикт XVI #Паоло Габриеле #обвинение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници