Бунт срещу папата: Африкански кардинали не приемат призива му за гейбраковете

Бунт срещу папата: Африкански кардинали не приемат призива му за гейбраковете

БГНЕС

A A+ A++ A

Католическите епископи на Африка и Мадагаскар заявиха, че отказват да следват декларацията на папа Франциск, която позволява на свещеници да дават благословията си на еднополови двойки, предаде Асошиейтед прес.

Изявлението, в което се казва, че хомосексуалните отношения "противоречат на волята на Бог", е подписано от конгоанския кардинал Фридолин Амбонго от името на Симпозиума на африканските национални епископски конференции. Текстът изразява несъгласието на католически свещеници от целия континент с одобрената от Франциск на 18 декември декларация, която позволява подобни благословии, съобщи БТА.

Решението на светия отец предизвика шок в Католическата църква и силни вълнения сред католиците, принадлежащи към ЛГБТК+ общността. Сред консервативните католици се появиха опасения, че основните доктрини на църквата се пренебрегват или нарушават.

Спорът задълбочи нарастващата пропаст между прогресивния и реформаторски настроен папски престол на Франциск и консервативните католически среди в много части на света, особено в Африка, където броят на католиците расте с по-бързи темпове, откъдето и да било другаде, коментира АП.

Декларацията на Ватикана потвърждава традиционното църковно учение, че бракът е съюз между мъж и жена за цял живот, но позволява на свещениците да предлагат спонтанни, нелитургични благословии на еднополови двойки, търсещи Божията благодат. Това е възможно само при условие, че въпросните благословии не се смесват със сватбените обреди и ритуали.

В изявлението, подписано от Амбонго, се казва, че не подобава на африканските свещеници да предлагат подобни благословии заради скандалите и объркването, което биха предизвикали. В текста се посочва, че библейското учение осъжда хомосексуалността като мерзост и че в африканския културен контекст ЛГБТК+ общностите "се възприемат като противоречащи на културните норми и порочни по своята същност".

#Папата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници