Започна кампанията за независимостта на Шотландия

Започна кампанията за независимостта на Шотландия
От децентрализацията през 1999 година, шотландското правителство ръководи много от държавните дела. Снимка: "Би Би Си"
A A+ A++ A

Поддръжниците на независимостта на Шотландия от Великобритания дадоха официален старт на кампанията си в шотландската столица Единбург в петък, 25 май.

Ще минат обаче две години и половина преди провеждането на референдум, който да реши дали да бъде прекъснат съюзът, продължил 305 години, предаде БНР.

След триумфа на Шотландската национална партия на изборите през миналата година, тя най-накрая получи достатъчно сили за провеждането на референдум.

"Ако парламентът може да управлява образованието, тогава защо да не може да управлява икономиката? Ако му е оказано доверие да управлява здравеопазването, тогава защо да не може да представлява Шотландия в международен план? Ако може да му се вярва, че ще защитава нашия стар народ, тогава защо да не можем да защитаваме страната и да го правим без мръсотията на ядрените оръжия?", заяви при началото на кампанията първият министър Алекс Салмънд.

От децентрализацията през 1999 година, шотландското правителство ръководи много от държавните дела. Все още обаче има няколко точки в референдума, които трябва да бъдат договорени с британския премиер Дейвид Камерън.

#Шотландия #независимост #кампания #Великобритания #Алекс Салмънд #първи министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници