30-метров астероид ще мине покрай Земята на 28 май

30-метров астероид ще мине покрай Земята на 28 май
Учените открили летящата скала с размери на 8-етажен блок на 23 май, кръстили го кръстили „2012 KP24". Снимка: "Дейли мейл"
A A+ A++ A

Астрономи очакват 30-метров астероид да прелети на 56 хиляди километра от Земята в понеделник, 28 май.

Учените открили летящата скала с размери на 8-етажен блок на 23 май, кръстили го кръстили „2012 KP24". Той се отнасял към астероидите от семейство „Аполон", чиято орбита пресича орбитата на Земята и Марс, съобщиха за медиите от американската обсерватория „Маунт Лемън".

Според изчисленията на астрономите, в понеделник той ще прелети край Земята на разстояние 56 хиляди километра и ще се насочи към нашата планета отново едва през октомври.

Според оценките на учените, в Слънчевата система има около пет хиляди такива астероиди, но засега са регистрирани едва 20-30% от тях.

На 13 май пък се разминахме с астероид с размерите на автобус, съобщиха от НАСА, предаде „24 часа".

12-метровият звезден къс 2012 JU прелетя покрай Земята на разстояние 191 500 км., което е два пъти по-близо от Луната.

От лаболаторията по реактивното движение на НАСА в Калифорния съобщиха, че са следили астероида през цялото време на приближаването му, до планетата ни, както и отдалечаването му. Според специалистите, траекторията на полета на 2012 JU е такава, че астероидът прелита близко до Земята на всеки 3,2 години. Но този път той премина по-близо от обичайното.

Aстрономите в обсерватория Ла Сагра в Испания oткриха астероид с ширина близо 50 метра, който може да прелети близо до Земята и да разруши комуникационни сателити, припомня британският „Дейли мейл".

Очаква се 2012 DA14 да премине покрай планетата ни на 15 февруари 2013 година и да прекъсне работата на геосинхронните сателити, обикалящи Земята.

От НАСА смятат, че шансът небесното тяло да удари земята е 0.031 процента, но ако все пак се случи, ударът ще предизвика експлозия с мощност 2.4 мегатона - подобна на тази, причинена от Тунгуския метеорит през 1908 година.

Ако 2012 DA14 не се удари в земята през 2013 година, не се изключва варианта за инцидент през 2020 година, когато астероидът ще премине отново покрай планетата.

За да са убедени в предположенията си, учените трябва да видят точно колко близо ще прелети астероида през февруари и какво влияние върху полета му ще окаже нашата гравитация.

В случай че, през 2020-та има сблъсък, астероидът ще падне или в Антарктика или в Южния Океан. Взривът няма да сложи край на нашата цивилизация, но може да доведе до голям брой жертви, ако удари населено място.

#астероид #земя #Земята #НАСА #астрономи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници