Астероид блъска Земята на 5 октомври?

Астероид блъска Земята на 5 октомври?

Pixabay

A A+ A++ A

Огромен астероид, тежащ около 54 милиона тона, може да бъде в курс на сблъсък със Земята по-късно тази година и да унищожи живота, какъвто го познаваме, съобщи Mirror. На този етап НАСА не знае точно къде се намира космическият обект.

Астероидът, известен с името 2007 FT3, беше забелязан за пръв път от учените още преди 16 години, но после изчезна от полезрението на експертите. Официално наречен изгубен астероид, той е наблюдаван достатъчно дълго, за да могат изследователите да определят орбитата му и всички потенциални точки, в които би могъл да удари нашата планета. Центърът на НАСА за изследване на обекти, близки до Земята, изразява възможност астероидът да ни блъсне на 5 октомври 2024 г. Шансът обаче е около едно на 11,5 милиона. Въпреки че теглото му от 54 милиона тона, звучи страховито и фатално, в космически мащаби той изобщо не е толкова голям, колкото на нас ни се струва. Експерти смятат, че астероидът, който е унищожил динозаврите преди 66 милиона години, е тежал около един трилион тона и се е сблъскал със скорост около 100 000 км в час с нашата планета. Силата на взрива е бил около 10 милиарда атомни бомби. Смята се, че е ударил Земята на около 100 километра от пристанището на полуостров Юкатан в Мексико.

Междувременно световноизвестният нумеролог Дейвид Мийд също прогнозира, че космическо тяло ще се сблъска със Земята през 2024 г., но не уточнява какво ще бъде то. Датата, която посочва, е 23 септември. В началото на XXI век сблъсъкът на Земята с планетата Нибиру беше активно обсъждан в медиите. Апокалипсисът се очакваше през май 2003 г. След като фаталната прогноза не се сбъдва, „краят“ на света беше отложен за 21 декември 2012 г., в унисон с прогнозите от календара на маите. И това пророчество обаче се оказа лъжливо, напомня "Ретро".

#астероид #Земята

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници