Радикално лявата „Сириза" фаворит на изборите в Гърция

Радикално лявата „Сириза" фаворит на изборите в Гърция
37-годишният новак в гръцкия политически живот Алексис Ципрас предизвиква опасения в ЕС заради предполагаемия му авантюризъм. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцката радикална лява партия „Сириза", която се противопоставя на програмата за икономии на кредиторите на страната, остава фаворит за парламентарните избори на 17 юни.

Според последните проучвания на общественото мнение разликата все пак може да бъде стопена от консервативната десница „Нова демокрация", предават АФП и БГНЕС.

За „Сириза" биха гласували 30% от избирателите срещу 26% за „Нова демокрация", а социалистите от ПАСОК остават на трето място с 15,5%.

Това са резултатите от проучване на намеренията за гласуване сред неопределилите се, като евентуалната грешка се изчислява на около 3%.

Водачът на „Сириза" Алексис Ципрас се смята за най-вероятен ръководител на правителството според 24% от запитаните, а ръководителят на консерваторите Андонис Самарас е фаворит според 19% от анкетираните.

37-годишният новак в гръцкия политически живот предизвиква опасения в ЕС заради предполагаемия му авантюризъм, обвиняван, че ще рискува да ускори излизането на Гърция от еврозоната, отхвърляйки условията за международен заем от кредиторите на Атина.

Официално той изключва подобна хипотеза: „Не смятам, че отхвърлянето на програмата за икономии би означавало излизане на страната от еврозоната," заяви Алексис Ципрас в сряда в Берлин.

Според сондажа, оповестен от гръцката телевизия „Скай", гърците искат да чуят именно това послание – 85% от тях биха гласували в подкрепа на еврото при евентуален референдум, но 62% отхвърлят мерките за възстановяване, предписани на страната от европейските партньори.

#„Сириза" #Алексис Ципрас #„Нова демокрация" #Андонис Самарас #ПАСОК #Гърция #избори #17 юни #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници