Турските власти арестуваха Алтан часове след като беше пуснат на свобода

Турските власти арестуваха Алтан часове след като беше пуснат на свобода
Източник: www.dayanisma.net
A A+ A++ A

 

Турски съд постави под арест известен турски журналист само часове, след като той беше пуснат на свобода, предаде БГНЕС.

Ахмет Алтан беше арестуван късно в четвъртък, само часове след като по-рано през деня беше освободен след прекарани почти две седмици в затвора. И двете му задържания са свързани с обвинения за съпричастност към опита за преврат в Турция от 15 юли.

Втората му заповед за задържане беше издадена след обжалване на прокуратурата.

В петък той отново беше изправен пред съда, обвинени в „опит за сваляне на правителството или опит за възпрепятстване на работата му“, съобщи Анадолската агенция. Той също така беше обвинен в „членство в терористична организация“, имайки се предвид движението на проповедника Фетхулах Гюлен, който е сочен от Анкара за организатор на преврата.

Със същите обвинения в затвора влезе и братът на Алтан – проф. Мехмет Алтан.

Ахмет е журналист и писател, който работи за някои от най-популярните турски вестници, в това число „Хюриет“, „Милиет“, а самият той е съосновател на опозиционния в. „Тараф“. Неговият брат Мехмед пък е автор на книги за политическия живот в Турция.

Причина за обвиненията срещу двамата са техни коментари по време на телевизионно предаване в навечерието на преврата, които „подсъзнателното“ навеждат на мисълта за осъществяването на заговора.

В последствие телевизията, по която е направено изказването и която се свързва със самия Гюлен, е закрита от турските власти. 

#Турски съд #Ахмет Алтан #Фетхулах Гюлен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници