България поиска от Брюксел 160 млн. евро за справяне с бежанската криза

България поиска от Брюксел 160 млн. евро за справяне с бежанската криза
Източник: www.capital.bg
A A+ A++ A

 

България изпрати на ЕК официално искане за предоставяне на спешна финансова помощ за овладяване на миграционния натиск, предаде БГНЕС.

Пет проекта на обща стойност 160 милиона евро изпрати МВР на 15 септември до Европейската комисия с искане за финансиране по Механизма за спешна помощ от фонд „Вътрешна сигурност“ и фонд „Убежище, миграция и интеграция“.

Проектите са насочени към обновяване на техническото оборудване, използвано за осъществяване на граничен контрол на българските външни граници; разширяване на възможностите за интегрирано наблюдение и модернизиране на комуникационните и информационни системи по външните граници на България; укрепване на националния капацитет на Република България в областта на убежището и миграцията, заявиха от МВР.

Исканото финансиране по фонд „Вътрешна сигурност“ е за предоставяне на специализирано оборудване и превозни средства за засилване на капацитета за наблюдение и извършване на проверки на външните граници, както и за модернизиране на съществуващите комуникационни и информационни системи.

Мерките, предвидени за финансиране по фонд „Убежище, миграция и интеграция“, са насочени за центровете за временно настаняване и предоставяне на услуги, свързани с осигуряване на основните нужди на лица, търсещи международна закрила, както и подпомагане на доброволното връщане. 

#ЕК #МВР #вътрешна сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници