Лондон одобри строителство на АЕЦ с китайско участие

Лондон одобри строителство на АЕЦ с китайско участие
Източник: atominfo.bg
A A+ A++ A

 

Правителството на Великобритания одобри проекта за строителство на АЕЦ Hinkley Point C ("Хинкли-ПойнтСи") с китайско и френско участие, гласи съобщение на кабинета в Лондон, предаде БГНЕС.

Решението е взето, след като бяха предвидени нови мерки за сигурност относно бъдещите чужди инвестиции в жизненоважни обекти от инфраструктурата на страната.

Преди време решението за строителството на новата АЕЦ в английското графство Съмърсет бе отложено именно за този месец. По принцип още през октомври 2013 година британските власти и френската енергийна корпорация EDF подписаха споразумение за строителството на централата. EDF вече бе взела решение за реализация на проекта.

Стойността на новата АЕЦ е 18 млрд. паунда (24 млрд. долара) и тя трябва да заработи през 2023 година. Според плана китайската компания China General Nuclear (CGN) трябва да инвестира в проекта 6 млрд. паунда (8 млрд. долара). Това означава, че корпорацията от Китай би придобила 33,5% от акциите в проекта, а за френската компания да останалата 66,5% от акциите. 

#Великобритания #EDF

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници