Мощният трус не е засегнал енергийната система и язовирите в България

Мощният трус не е засегнал енергийната система и язовирите в България
Общата обстановка в енергийната система е нормална, успокояват от МИЕТ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Земетресението с магнитуд 5,8 по Рихтер с епицентър край Перник не е засегнало енергийната система и язовирите в България, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

„Няма проблеми в ресорите на МИЕТ след земетресението от тази нощ и последвалите вторични трусове“, констатира работна група във ведомството, назначена със заповед на министър Делян Добрев.

Степента на интензивност на земетресението в района на АЕЦ „Козлодуй“ е била много по-ниска от необходимата за задействане на инсталираните системи за индустриална антисеизмична защита, информираха от централата. Датчиците там са отчели трус от 3,2 по скалата на Рихтер.

Шести енергоблок работи със 100% натоварване на мощността. На пети блок продължава плановият годишен ремонт, започнал на 21 април.

„Булгартрансгаз“ ЕАД е направил оглед на газоразпределителните станции и няма нанесени поражения на съоръжения.

От Българския енергиен холдинг съобщиха, че товарът на електроенергийната система към 15:30 часа е в рамките на 3760 МW, а генерацията – 4900 MW. Осъществява се износ в размер на 1150 MW.

Процесът на работа на ТЕЦ „Марица–изток 2“ протича при нормални условия.

По данни на предприятието „Язовири и каскади“, което стопанисва 20-те най-големи язовира в страната, няма тревожни сигнали за експлоатационната годност на съоръженията. Това е показала проверка на всичките 20 хидротехнически съоръжения, направена веднага след земетресението.

Онлайн връзка с контролните устройства на яз. „Искър“ позволява наблюдение на съоръжението в реално време. Именно чрез нея експертите са установили непосредствено след земния трус, че няма никакви проблеми със съоръжението.

Такива връзки, които позволяват наблюдение в реално време, ще бъдат изградени на всички големи хидротехнически съоръжения, стопанисвани от „Язовири и каскади“ ЕАД.

Добивът и подаването на въглища от „Мини Марица–изток“ ЕАД към четирите топлоелектрически централи в региона не са нарушени. Няма проблем и с водосборните басейни.

Общата обстановка в енергийната система е нормална, успокояват от МИЕТ.

#„Язовири и каскади“ #АЕЦ „Козлодуй“ #Перник #МИЕТ #енергетиката и туризма #Министерство на икономиката #язовир #енергийна система #земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници