Подновиха разкопките на резиденцията в древния римски военен лагер Нове

Подновиха разкопките на резиденцията в древния римски военен лагер Нове
Източник: citybuild.bg
A A+ A++ A

В древния римски военен лагер Нове край днешния град Свищов тази седмица бяха подновени археологическите разкопки на представителна резиденция. Проучването на сградата, чието начало е от ранния втори век, продължава повече от 25 години, предаде БНР.

В представителната сграда има вътрешен двор с басейн, а помещенията са със стенно и подово отопление и цветни мазилки по стените. В нея са отсядали членове на императорското семейство, сенатори, провинциални управители, а вероятно и някои от римските императори, които са посещавали военния лагер.

Сега под ръководството на доцент Павлина Владкова, археолог от Регионалния исторически музей във Велико Търново, ще бъдат разкрити нови помещения от резиденцията, които са от II – IIIвек.

На обекта работи и група архитекти, членове на научно-учебната експедиция на Варненския свободен университет по магистърската програма "Опазване на културното наследство”. Целта е да бъдат изготвени проекти за документиране, графична реконструкция и социализация на проучвания комплекс, защото разкопките на резиденцията са към своя край и предстои нейната консервация и експониране.

#Свищов #Павлина Владкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници