206389 статии       |       410 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.68345| EUR 1.95583| GBP 2.32345|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Европейски средиземноморски форум в Гърция

9 септември 2016, петък / 10:19; Коментари: 0
Send to Kindle
Европейски средиземноморски форум в Гърция
Източник: www.toptravels.bg

 

Лидерите на страните от средиземноморския юг на ЕС ще се опитат днес в Атина да създадат обща платформа за разхлабване на фискалната усмирителната риза на ЕС и за облекчаване на миграционния натиск. Това става дни преди срещата на върха на ЕС в Братислава, предаде БГНЕС.

В големия европейски дебат, започнат от Брекзит, срещата има за цел да "насърчи общ подход" от страна на държави, които са както "в окото на бурята, така и в бежанската криза, кризата на сигурността, тероризма и икономическата криза ", отбеляза гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за вестник „Монд”, публикувано в четвъртък.

"Дискусията за бъдещето на Европа не може да бъде конфискувана от Вишеградската група" (Унгария, Полша, Словакия и Чешката република), които направиха съвместен блок за срещата в Братислава на 16 септември", подчерта лидерът на гръцката радикална левица, инициатор на срещата.

В „срещата на върха на средиземноморските страни от ЕС", която трябва да завърши след четиричасови разговори със съвместна пресконференция, участват Испания, Франция, Италия, Португалия, Малта, Кипър, както и домакините от Гърция.

По мигрантската тема целта е да се насърчи отговор на притока на бежанци, „който не насочва цялата тежест" към страните от първата линия и не се поддава на ксенофобски тенденции, съобщи пред АФП министърът по европейските въпроси на Гърция Никос Ксидакис.

Предизвикателствата пред сигурността, поемани особено от Париж, който призовава за строг контрол на миграционните потоци, също ще бъдат включени в дневния ред.

От икономическа гледна точка, според Ксидакис, става въпрос да се настроят европейските часовници в час с „реализма и гъвкавостта”, докато неуспехите на южноевропейските икономики" показват, че нещо не работи в пакта за стабилност и архитектурата на еврото".

Без конфронтация с Германия

Сред пътищата, които трябва да се изградят, той посочва бюджетните корекции, които изключват отчитането на публичните инвестиции в изчисляването на дефицитите, както и по-големите усилия за преодоляване на младежката безработица.

Но без да се поставя под въпрос пакта за стабилност, "не подкрепяме силово отношение към тези, които се противопоставят на неолибералната политика”, призна Ципрас за „Монд”.

"Няма желание да се върви към конфронтация с Германия", която е "благосклонна към координирането на страните от Юга по въпросите на миграцията, но не и към формирането на фронт срещу строгите икономии”, казва в анализа си Георгос Пагулатос, професор по европейски изследвания в икономическия факултет на Атина.

От френска страна, акцентът се поставя преди всичко върху насърчаване на инвестициите, чрез удвояване на Плана Юнкер.

Във всички случаи Пагулатос преценява срещата като „позитивна” за гръцкото правителство, което вижда как се засилва позицията му в рамките на ЕС и Гърция", година след като бе заплашено от изключване от еврозоната.

Политическите ползи няма да са много големи за Алексис Ципрас, който отново е под натиска на европейските кредитори и МВФ, за да спази обещанията си за строги икономии и икономическа либерализация, и вече под дясната си опозиция в сондажите.

Евросредиземноморската среща на върха се вписва в общата гръцка дипломатическа офанзива.

В събота европейските министри от Партията на европейските социалисти са поканени в Атина от Ксидакис. Това ще стане сред срещата, организирана от външния министър Никос Кодзиас, между седемте страни от европейския югоизток и седем арабски държави, която трябва да приключи в петък на остров Родос. 

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: