Разследват причините за червената вода на река край гр. Норилск

Разследват причините за червената вода на река край гр. Норилск
Източник: vzrivi.net
A A+ A++ A

 

Руските власти са започнали разследване за евентуален пробив на тръба, след като водата на река в произвеждащия алуминий сибирски гр. Норилск почервеня, съобщи в. „Гардиън“, предаде БГНЕС.

Потребители на социалните медии разпространиха снимки на неестествено червената вода в р. Далдикан, като някои от тях допълниха, че подобен случай е имало и през юни. Някои изказват предположението, че промяната може да се дължи на желязната руда в региона. Други обаче твърдят, че червеното оцветяване на водата е промишлено замърсяване. Реката минава близо до металургичния комбинат „Надежда“, управляван от концерна „Норилск Никел“, ной-големият производител на никел и паладий в света.

Руското министерство на природните ресурси и околната среда излезе със съобщение, че разследва твърденията за химическо замърсяване, вероятно причинено от „пробив на тръба на „Норилск Никел“.

От концерна отрекоха изпускане на промишлени отпадъци в р. Далдикан и казаха, че „днес цветът на водите в реката не се различава от обичайния“, съобщи агенция РИА Новости. Но от „Норилск Никел“ все пак казаха, че временно намаляват обема на производството и наблюдават обстановката. От кметството на Норилск уточниха, че питейната вода за града идва от други източници, а не от реката, чиито води са със странен червен цвят.

Гр. Норилск е създаден през 1935 г. като наказателен лагер, част от прочутата система ГУЛаг, и е известен със суровите си зими, продължаваща два месеца полярна нощ и високо ниво на промишлено замърсяване.

#Надежда #ГУЛАГ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници