Полската „Силезия“ – „солидният инвеститор“ за ОЦК – Кърджали?

Полската „Силезия“ – „солидният инвеститор“ за ОЦК – Кърджали?
Междувременно се засилват очакванията „Минстрой холдинг“ на Николай Вълканов да се окаже купувач и на това дружество на Валентин Захариев, след като закупи „ГОРУБСО–Мадан“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Солидният инвеститор“ с интерес към ОЦК – Кърджали, за който министърът на финансите Симеон Дянков съобщи, най-вероятно е полската компания „Силезия“.

За нейните интереси за пръв път съобщиха от КНСБ преди месец, а в събота изпълнителният директор на комбината Славея Стоянова потвърди, че името на компанията се спряга отдавна, но няма информация дали тя все още настоява да наеме завода, да оперира с активите и производството му, или да го закупи.

Преди няколко дни представители на Silesia са се срещнали за пореден път със собственика на неработещия завод Валентин Захариев, като в момента се прави оглед налице ли е оборудването, за което се говореше, че е купено, както и материалната база на предприятието, съобщава „Капитал Дейли“.

Оборудването за ОЦК е една от големите въпросителни за евентуалното сключване на сделка.

Комбинатът на практика остана само цинков, след като през април миналата година оловното производство беше затворено от РИОСВ - Хасково, заради нерешени екологични проблеми.

През декември пък за планов ремонт спря и цинковото производство и така и не поднови работа.

Оборудването е старо и неефективно и това ще оскъпи евентуалната бъдеща продукция твърде много, смятат експерти. Проблем пред интереса на инвеститорите е и малкият обем на производството.

През 2011 г. например заводът е произвел по-малко от 17 000 тона цинк, а оловната продукция няма и 7000 тона - основно от рециклиране на акумулатори. В същото време запознати твърдят, че такива предприятия трябва да произвеждат поне по 100 000 тона метал на година, за да са ефективни.

Това, което може да накара евентуален инвеститор да се заеме с такова предприятие, е модерното оборудване, което Валентин Захариев твърди, че е купено и прибрано в складовете на „Интер пайп“ край София.

Бившият тръбен завод на „Кремиковци“ също е част от „Интертръст холдинг“. По думите на собственика на ОЦК – Кърджали, в инсталацията са инвестирани 80 млн. евро, има и издадена оценка за въздействие върху околната среда на проекта.

Между склада в „Кремиковци“ и подновяването на работата в Кърджали стоят 10 млн. евро, необходими за монтажа на оборудването. Банките обаче вече явно не са склонни да отпускат повече пари.

Не толкова уверени в съществуването на машините са синдикатите. „Това оборудване никой не го е виждал. Първо казаха, че струва 50 млн. евро, сега вече станаха 80 млн. евро“, коментира председателят на Федерация „Металургия“ към КТ „Подкрепа“ Людмил Павлов.

„Силезия“, която е част от холдинга „Импексметал“, има 170-годишна история и е най-големият производител на цинк в Полша.

Интересът й в Кърджали е именно към цинковото производство, като според обявената в началото информация от КНСБ компанията искала да прави по 5000 тона от метала месечно.

Дори и представителите на фирмата да харесат това, което видят в завода, последната дума ще имат банките.

„Интертръст холдинг“ дължи над 200 млн. евро на кредиторите си, а само месечните лихви са около 1,2 млн. евро, пише „Капитал Дейли“, позовавайки се на източник, пожелал анонимност.

Най-смело Захариев са кредитирали Първа инвестиционна банка, UBS и БНП Париба, въпреки че фирмите му дължат пари и на други финансови институции.

В същото време, в случай че решат да купят завода, поляците искали да получат една година гратисен период за кредитите - нещо, с което банките не били склонни да се съгласят.

Междувременно се засилват очакванията „Минстрой холдинг“ на Николай Вълканов да се окаже купувач и на това дружество на Валентин Захариев, след като закупи „ГОРУБСО–Мадан“.

Самият Николай Вълканов няколко пъти е отричал да се интересува от ОЦК – Кърджали.

#Полша #Валентин Захариев #Николай Вълканов #„Силезия“ #ОЦК – Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници