Витамини за бременни – нуждаете ли се от тях?

Витамини за бременни – нуждаете ли се от тях?
A A+ A++ A

Докато в САЩ и другите развити страни предписването на витамини на бременните е практика, то в България все още няма ясна позиция по въпроса. Често дамите пропускат да изяснят въпроса със своя лекар. Затова ще разгледаме някои особености по темата.

Добре балансираното и разнообразно хранене е ключът към здравето и най-добрия начин да си набавите необходимите витамини и минерали. Но дори и да се храните пълноценно, по време на бременност организмът има повишени нужди и невинаги е възможно да си доставите всички с храната. Приемът на витамини под формата на добавка към диетата може да ви помогне да отговорите на нуждите на бременността.

Витамините за бременни са различни от останалите форми витамини най-вече по по-голямото количество фолиева киселина и желязо.

  • Фолиевата киселина се препоръчва от гинеколозите на всички жени в детеродна възраст. Научно доказано е, че тя предпазва плода от развитие на дефекти на невралната тръба.
  • Желязото е важен елемент за растежа и развитието на плода, както и за предпазване на майката от развитие на анемия.
  • Има научни проучвания, според които витамините за бременни намаляват риска от раждане на плод с ниско тегло.

Има много видове витамини за бременни. Когато избирате, е най-добре да се консултирате с вашия лекар. По принцип най-общо подходящата комбинация включва:

  • Фолиева киселина – 400 до 800 микрограма
  • Калций – 250 милиграма
  • Желязо – 30 милиграма
  • Витамин С – 50 милиграма
  • Цинк – 15 милиграма
  • Мед – 2 милиграма
  • Витамин В6 – 2 милиграма
  • Витамин D – 400 международни единици

Колкото и добре да е балансирано съотношението на витамините, те не могат да заменят разнообразното и балансирано хранене през бременността – витамините за бременни са само добавка!

Някои дами могат да се нуждаят от по-голямо количество от определени витамини или минерали, което трябва да обсъдят със своя лекар.

Кога да започнете приема? Най-добре е да започнете приема на витамини за бременни, преди да сте забременели. Особеностите на организма предполагат определено време преди витамините и минералите да се натрупат и да се достигне оптимален баланс. Това не означава, че не можете да започнете приема и след като установите, че сте бременна.

Колко време да ги приемате? Най-добре е приемът да продължи до раждането (според някои специалисти и известно време след това, особено при кърмачките).

Имат ли странични ефекти? Според някои бременни витамините, които приемат, им причиняват запек. Но същевременно запекът се среща често и при жени, неприемащи добавки за бременни.

Не забравяйте да изберете качествен продукт от марка, на която можете да се доверите!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници