Турция също иска да смали „Набуко“

Турция също иска да смали „Набуко“
Проектът предвиждаше пренос на природен газ от Азербайджан през Турция, България до Европа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Името и концепцията на проекта „Набуко“ ще бъдат променени, заяви турският министър на енергетиката Танер Йълдъз в интервю за вестник „Файненшъл Таймс“.

По-рано тази седмица самият консорциум „Набуко“ предложи скъсяване на тръбата и смаляване на по-рано амбициозния проект.

Проектът предвиждаше пренос на природен газ от Азербайджан през Турция, България до Европа. Целта му беше да се намали енергийната зависимост от Русия.

По думите на министъра по-реално е „Набуко“ да бъде свързан към други проекти, между които е трансанадолският проект ТАНАП, който ще започва от турско-азербайджанската граница, предаде БНР от Истанбул.

„Не може да се твърди, че с проекта „Набуко“ е свършено окончателно, но вероятно ще се промени името и концепцията му. Вероятно това ще бъде „Западно Набуко“ с по-малка и по-къса тръба и може да започва от турско-българската граница“, каза турският министър.

По думите му не е важно името на проекта, по-важното е той да бъде реализиран, подчертавайки, че най-важното при един или друг проект е осигуряването на източници за неговото захранване.

Йълдъз посочи още, че за „Набуко“ не са осигурени енергийни източници. В замяна на това, между Турция и Азербайджан още през миналата година бе договорено изграждането на газопровод, а идния месец предстои преговорите да приключат.

Те ще бъдат гаранция от името на консорциума „Шах Дениз-2“ за реализирането на втората фаза на проекта на стойност 22 милиарда долара.

Не съществуват никакви пречки за реализиране на предпроекта „Шах Дениз“, каза още турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

#Турция #Набуко #министър на енергетиката #Танер Йълдъз #Азербайджан #България #Европа #Русия #природен газ #ТАНАП #Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници