Заличиха златоградското село Фабрика

Заличиха златоградското село Фабрика
Източник: socbg.com
A A+ A++ A

Село Фабрика е поредното обезлюдяло село в Родопите, което е закрито. Решението за заличаване на населеното място е взето на последното заседание на Общински съвет-Златоград. В решението е предвидено землищната територия на село Фабрика да стане част от територия на съседното село Цацаровци. Създава се и селищно образувание ”Фабрика” към Цацаровци.

През последната една година само един човек е имал регистрация по постоянен адрес във Фабрика, а 16 души се водили по настоящ адрес, но това се променя и единствения жител, който се води като постоянно живеещ там сменя регистрацията в Златоград, а останалите 16 в Цацаровци. Това накарало съветниците да вземат решението за закриването на селото.

Заличените села в Смолянско стават вече осем, а зa десет гoдини житeлитe нa oблacт Cмoлян ca нaмaлeли c близo 20 000 дyши. Oтчeтът нa cтaтиcтикатa пoказвa, чe в oблacт Cмoлян нaceлeниeтo зa 2015 г. e 111 601 дyши, а през 2005 г. то е било 131 010 човека.

В негативна статистика, област Смолян е на предпоследно място, като след нея е само област Видин. Само за последната една година областта е намаляла с 2383 души.

#фабрика #Златоград #Видин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници