ВИДЕА Схемата Капитан Андреево вече и на Дунав мост! Частник позлатен от ТИР паркинг

ВИДЕА Схемата Капитан Андреево вече и на Дунав мост! Частник позлатен от ТИР паркинг
A A+ A++ A

Колегите от Дневник препубликуват от страницата на Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) разследване, което показва как схемата за частен монопол на "Капитан Андреево", закрилян от държавни институции, обхваща и северната граница с Румъния. От него вече са публикувани две серии плюс две видеа с експерти, които правят правен и икономически анализ на съмнителната сделка, която е във фокуса на разследването.

Накратко, става дума как на безценица частна компания получава за 30 години напред правото да построи и експлоатира паркинг за влизащите от Румъния тирове, принуждава ги да ползват точно него, събира им много по-високи такси в сравнение с останалите паркинги на други дружества. Общината получава нищожно ниска сума от огромната печалба на монополиста, с което интересът на данъкоплатците е сериозно нарушен. Върху таксите, събирани на паркинга, не се начислява и ДДС.

Община Русе отрича всички обвинения и твърди, че е защитила обществения интерес.

Компанията, спечелила изгодната оферта, е регистрирана два дни преди конкурса, а впоследствие в нея влизат познати имена от разкрития частен монопол на Капитан Андреево. Работници, заснети във видео разследването, съобщават, че следващият обект от схемата ще е във Видин.

Материалът на АКФ се базира на разкрития на Капитал от началото на август. Не е известно прокуратурата и данъчните да проверяват случая.

Размиг Чакърян продължава обграждането на граничните пунктове с паркинги за тирове

Повтаря ли се схемата "Капитан Андреево" на граничните пунктове по река Дунав и закрилят ли държавни институции опити за нелоялна конкуренция и налагане на монопол - отговорите на тези и други въпроси са представени във видеопоредицата "Игра на паркинги" на Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ).

Разследването започва с анализ на процедурата, чрез която община Русе, при спорни обстоятелства, отдава общински имот от 114 декара на частна фирма, свързана с хора, станали известни покрай скандала на граничния пункт при "Капитан Андреево". Във видео материала са показани съмнителни практики на оператора на построения върху терена и вече фунциониращ частен буферен паркинг на път за границата при Дунав Мост. Представена е и гледната точка на собственици на други подобни съоръжения в района, които имат сериозни притеснения за бизнеса си.

Първата серия на "Игра на паркинги" гледайте тук:

След излъчването й на 4 октомври, първата част на видеопоредицата "Игра на паркинги" предизвика разнопосочни мнения, както и закани от Община Русе за съдебни производства заради "подвеждащо съдържание". АКФ не оспорва ползата от съоръжение, което дава възможност на превозвачите на тежкотоварни камиони да изчакват реда си за преминаване на границата без да създават хаос в околностите на Русе. Оспорваме обаче твърденията, че договорът с фирмата е сключен при полагане на дължимата грижа, в интерес на общината и гражданите.

Вижте правен анализ на процедурата и сключения договор в следващото видео:

От лятото на тази година паркингът, построен в резултат от съмнителна сделка между Община Русе и новосъздадената фирма, обслужваща паркинга, работи на пълни обороти и генерира приходи за милиони. Но не в полза на гражданите на Русе. Имало ли е алтернативни варианти? Можело ли е съоръжението да генерира милиони за общинския бюджет?

Вижте икономически анализ в следващото видео:

Втората част на видеопоредицата "Игра на паркинги" разкрива как въведената през лятото система за контрол на тежкотоварния трафик през контролно-пропускателен пунт "Русе Дунав мост" се използва, за да се принуждават превозвачи да ползват новопостроен частен буферен паркинг, свързан с хора, известни от скандала на "Капитан Андреево".

В допълнение, анализ на документи и сателитни данни показват, че строителството на съоръжението е започнало преди издаването на нужните строителни книжа. По същия начин е застроен малък общински имот в съседство - паркингът в него е бил построен още преди сключване на договорa за проектирането и строителството му.

Втората серия, която АКФ публикува на 12 октомври, разкрива нови притеснителни обстоятелства. Гледайте я тук:

#Русе #Видин #ТИР #тирове #"Дунав мост" #ГКПП - Дунав мост #ГКПП-Капитан Андреево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници