Протестно автошествие във Видин блокира пътя до София

Протестно автошествие във Видин блокира пътя до София

Радио Видин/БНР

A A+ A++ A

Над 100 коли се включиха в протестното автошествие, организирано от Гражданско обединение "Единни за промяна" във Видин. Пътят до София бе блокиран за 1 час.

Основните искания на протестиращите - строителството на новия път Видин-Монтана да приключи до края на 2025 г., а участъкът Мездра-Ботевград да бъде пуснат до края на 2024 година.

След 2018 година, когато протестите дават резултати, започна да се работи по проектите , стигна се до участък, който е почти готов, но 2 години всичко е в застой, всеки ден на този път загиват хора, каза Росица Кирова от Гражданско обединение "Единни за промяна" и добави:

"След 2018 година, когато протестите дадоха някакъв резултат във вид на споразумение с правителството, започна да се работи по проектите. Стигнахме дори до начало на строежа. Имаме един участък, който е почти готов. Последваха две години престой. Ако със тези темпове продължаваме, можем и след 10 години да имаме и път до Видин. Всеки ден обаче на този път загиват хора....

Имаме ясни и конкретни срокове - 2024 година да приключи и да бъде въведен в експлоатация участъкът Ботевград-Мездра, който сега е в ужасно състояние.....2025 година да бъде приключен целият участък Видин-Монтана..Искаме ясни уверения от министъра на регионалното развитие, че ще бъдат изпълнени ангажиментите и ще се спазят сроковете...Че до 2024 година ще бъде проектиран целия участък между Монтана и Враца, който е в тотален застой и този регион ще получи най-накрая необходимата инфраструктура."

Протестиращите искат по-бързо приключване на строежа на скоростния път до Видин, което ще осигури безопасността на пътуващите:

"Искаме по-бързо да приключи този етап на строителството на пътя...Това е безобразие, всеки път съм толкова притеснена...Надявам се, че по-малко катастрофи ще стават..постоянно стават катастрофи, постоянно мрат хора..."

Днес пътят беше блокиран за 1 час, при следващите протести ще се продължи със затварянето на пътя, предаде БНР.


#протест #Видин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници