НАСА ще помага на Плевнелиев

НАСА ще помага на Плевнелиев
В четвъртък държавният глава обяви пред американски бизнесмени, че България е финансово стабилна и подходяща за инвестиции във високите технологии. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

НАСА ще помага на президента Росен Плевнелиев в разработването на софийския високотехнологичен парк.

Три фирми получиха предложение да се включат в парка за иновации, който ще осигури работа на млади български компютърни специалисти, предаде bTV.

„София Тек Парк“ ще бъде разработен по модела на изследователския център на НАСА в Силициевата долина. В центъра Еймс в Сан Хосе се намира суперкомпютърът на 2011 година.

Паркът на НАСА работи с големите умове на Станфордския университет и програмистите от „Гугъл“.

Компанията ще помага в концепцията за софийския парк за иновации, а някои от българите, които работят там, са склонни да се върнат да работят в София.

„Условията тук са чудесни. Ако ги направят поне сходни, със сигурност бих се върнал“, казва Андрей – българин, работещ в „Гугъл“.

Росен Плевнелиев получи подкрепа и от вицепрезидента на световен лидер в продажбата на компютри.

90% от трафика в интернет е видео и този процент ще расте, прогнозират експертите от Силициевата долина. В бъдеще телефонните разговори ще изчезнат и ще общуваме чрез видео.

Технологичният парк ще се строи с 50 милиона евро по програма „Конкурентоспособност“ на Европейския съюз. Работата по него започва още тази година.

Комплексът ще се намира на 4-ти километър в София и теренът ще бъде осигурен от военното министерство.

„Аз мисля, че трябва да сме изключително отговорни към бъдещото поколение на България – то да получи своята реализация в индустриите на бъдещето“, каза Плевнелиев.

В четвъртък държавният глава обяви пред американски бизнесмени, че България е финансово стабилна и подходяща за инвестиции във високите технологии. Той призова младите IT специалисти в чужбина да се завърнат в родината си.

#„Гугъл“ #НАСА #Президент на България #Плевнелиев #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай