Бактерии-убийци увеличават т. нар. "мъртви зони" в океаните

Бактерии-убийци увеличават т. нар. "мъртви зони" в океаните
A A+ A++ A

Плътността и площта на т. нар. "мъртви зони" в световния океан, където няма кислород и живот, значително са се увеличили през последните години заради изменението на климата и необичайни бактерии-убийци.

Зоните с понижено съдържание на кислород се образуват в резултат на замърсяване на водата с химически торове и промишлени отпадъци. Нитратите, попаднали във водата, водят до размножаване на едноклетъчни водорасли. Процесът на тяхното разлагане поглъща голяма част от кислорода, а оттам изчезва и животът в тези води.

Учените са открили, че глобалното затопляне спомага за увеличаването на тези "мъртви зони". Изучавайки това явление учени от университета в Джорджтаун са открили и неочакван „съучастник“ на глобалното затопляне – особена бактерия-убиец от семейството на SAR11, която засилва този ефект и прави така, че "мъртвите зони" да се увеличават по-бързо.

Тези бактерии не се различават особено от нормалните бактерии от това семейство, но след геномен анализ, учените са установили, че геномът SAR11 съдържа гени, които позволяват на тези бактерии да „дишат“ не само кислород, но и азотни съединения и нитрати (NO3), отделяйки нитрити (NO2) и азот. Така тези бактерии-убийци лишават обитателите на тези участъци от океана не само от кислород, но и от потенциалните им източници на храна – азотни съединения и водорасли, които ги използват, за да растат.

За 30 г. "мъртвите зони" в океаните са се увеличили 2.5 пъти. /БГНЕС

 

#океани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници