Млад изобретател чисти Северно море от пластмасата, използвайки само морските течения (ВИДЕО)

Млад изобретател чисти Северно море от пластмасата, използвайки само морските течения (ВИДЕО)
The Ocean Cleanup
A A+ A++ A

Младият холандски изобретател и активист за околната среда Боян Слат е открил начин да изчисти океани от пластмасата, използвайки океанските течения, пише Copenhagen Post. 

Нидерландското правителство ще похарчи 1,5 млн. крони, за да може организация на Слат The Ocean Cleanup да започне да почиства Северно море от замърсяванията от пластмаса. 

Наличието на пластмаса в океаните е огромен проблем, а Световният икономически форум е установил, че количеството на пластмасата в световния океан до 2050 г. ще е повече от рибите. 

Методът на Слат включва инсталирането на изкуствен бряг на няколко километра от естествената брегова линия. Пластмасата ще се събира при изкуствения бряг и след това от там ще бъде събирана. Според организацията новият метод е по-изгоден от гледна точка на околната среда и икономиката, в сравнение с по-старите, които използват кораби за изчистването на океана. 

Една бариера вече е поставена успешно на 26 км от брега на Холандия. Ще отнеме една година за друга подобна преграда да бъде инсталирана и в Северно море, като проектът вече е започнал. 

#океани #Северно море #пластмаса #отпадъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »