Турските власти спряха пенсията на Фетхуллах Гюлен

Турските власти спряха пенсията на Фетхуллах Гюлен
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Агенцията за социално осигуряване в Анкара спря пенсията и всички социални права на сочения за организатор на метежа Фетхуллах Гюлен, предаде БГНЕС.

Агенцията има намерение да приложи същото огранчение и спрямо всички останали участници в опита за военен преврат от 15 юли. С малко повече от час закъснение в президентския дворец Аксарай започна извънредното заседание на Съвета за национална сигурност, председателстван от Реджеп Ердоган.

След приключването на това заседание, определяно от турските медии като критично, предстои съвещание на Министерския съвет, което също ще се проведе в Аксарай. Очаква се президентът Ердоган в обръщение към нацията да обяви извънредните мерки за излизане от кризисната ситуация след опита за преврат. Голяма е вероятността те да касаят поправки в Конституцията и наказателните закони, както и закона за държавните служители. След като до вчера вечерта мащабните уволнения в армията, съдебната система, държавната администрация, университетите и удара по медиите достигнаха 50 000 души, днес чистката продължава.

От постовете си в Министерството на младежта и спорта са отстранени 245 души. Сред уволнените служители в Министерския съвет са и 10 инженери-компютърни програмисти, за които разследващите изясниха, че изнасят секретни данни от сферата на финансовото разузнаване в Туитър под името Фуат Авни.

Бившият ректор на университета „18 март“ в Чанаккале проф.д-р Седат Лачинер и брат му доц.д-р Ведат Лачинер бяха задържани днес и след бързо съдопроизводство оставени за постоянно в ареста. Професорът е експерт по тероризъм. С решение на Съвета за висшето образование от работа са отстранени и други трима ректори, още вчера бяха изискани оставките на 1 577 декани на факултети и днес вече са приети.

Председателят на съвета проф. Йекта Сарач съобщи в Туитър, че много бързо освободените от деканите постове ще бъдат заети от нови хора, а и решенията са съгласувани с министъра на образованието. В университета Истанбул заради връзки с групировката на Гюлен са уволнени 95 преподаватели. В Анкара започна разследване по същите подозрения и за оказано пряко съдействие на превратаджиите срещу 900 служители в дирекцията на полицията. По време на ареста на районен полицейски директор в Гюдюл помощник-комисар Мутлу Ч. се простреля с пистолета си и почина в болницата


#Турция #власти #медии #чистка #Фетхуллах Гюлен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници