Словакия се опасява от „ефект на доминото” с референдумите в ЕС

Словакия се опасява от „ефект на доминото” с референдумите в ЕС
Роберт Фицо / БГНЕС
A A+ A++ A

Словакия, която в момента председателства Европейския съюз,  се опасява от отприщване на всенародни допитвания по различни въпроси в членките на общността, ако ЕС не реши бързо проблемите си, заяви министър-председателят Роберт Фицо.

„Всяка страна има право на референдум, взехме предвид резултатите от британския референдум. Никой не може да разпорежда на някой друг дали да проведе референдум или не, просто се взима решение. Затова няма да се обявявам срещу използването на пряката демокрация в страна, където законите го позволяват. Опасявам се от друго: ако в близките 5-6 месеца не намерим успешно решение на проблемите при функционирането на Евросъюза, ще се засили натискът върху други страни. Почти всички страни са изправени пред възможността за провеждане на референдуми в различни сфери”, каза Фицо пред журналисти в Страсбург.

Запитан дали ще обсъди с унгарския премиер Виктор Орбан унгарските планове за провеждане на допитване относно квотите за прием на мигранти, Фицо отговори, няма да се меси във вътрешните работи на други членки.

#Роберт Фицо #Словакия #ефект на доминото #референдуми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници