Брюксел се разбърза за споразумението с Канада – натиска парламентите да го ратифицират спешно

Брюксел се разбърза за споразумението с Канада – натиска парламентите да го ратифицират спешно
БГНЕС
A A+ A++ A

Националните парламенти на страните-членки на ЕС възможно най-бързо да ратифицират споразумението за свободна търговия между съюза и Канада. Такъв призив отправи председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Споразумението с Канада, което беше договорено от лидерите на Брюксел и Отава през 2014г., се възприема като възможен модел за далеч по противоречивия търговски договор със САЩ – ТПТИ.

Неговите критици виждат и в свободната търговия с Канада същия отрицателен ефект от глобализацията – занижаването на производствени, търговски и екологични стандарти в полза на големия бизнес.

„Търговското споразумение между ЕС и Канада е най-доброто и прогресивно търговско споразумение и бих искал то да влезе в сила възможно най-скоро”, гласи изявление на Юнкер, цитирано от АФП.

Въпросът относно ратифицирането на споразумението с Канада е по-особен за България, предвид продължаващите преговори за отпадане на визовия режим за наши граждани при пътуване и работа в северноамериканската страна.

В началото на този месец при свое посещение в Европейския парламент президентът Росен Плевнелиев изрази надежда, че с помощта на Брюксел скоро ще бъде постигнато отпадане на визовия режим с Канада, с оглед ратифицирането и на търговското споразумение.

Визи за САЩ и Канада са необходими на гражданите на България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша.



#ЕС #Канада #търговско споразумение #Юнкер #България #визовия режим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници