Иранци искат да правят петролна рафинерия у нас, обмислят и доставки на нефт и газ до България

Иранци искат да правят петролна рафинерия у нас, обмислят и доставки на нефт и газ до България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Иран може да стане много добър партньор на България в сферата на енергетиката. В специално интервю за ТВ "Европа" посланикът на Иран в България Абдула Ноурузи заяви, че Техеран има интерес за износ на петрол в България. Той съобщи също, че ирански бизнесмени вече водят преговори за откриването на петролна рафинерия у нас.

Иран може да се окаже нова възможност за българската енергетика. Посланикът на Иран в София Абдула Ноурузи съобщи пред ТВ Европа, че иранският бизнес има интерес за инвестиции в България в енергийния сектор.

"Това може да се случи в различни области - природен газ, петрол, нефтохимични продукти и изразяваме готовност за строеж на рафинерия. Това е много необходимо за България. Да има рафинерии от едни държави, за да се намали зависимостите си към други държави. Водени са много добри разговори и нашият частен сектор има напредък в тази насока."

Иранският посланик заяви още, че има възможност и за доставки на газ от Иран за България: "Трябва да видим българската страна доколко е готова за това. Имайки предвид, че нашата газова мрежа е доста развита и имаме тръби до границата с Турция. Трябва да се подпишат конкретни съгласия, конкретни договори и сътрудничество."
"Със сигурност това може да стане. Но цените трябва да се определят от експертите. Има тънкост в това, че има голяма разлика между видовете газ, които ние предлагаме и тези, които предлага Русия. Нашия газ е по-качествен."
"Ние в момента продаваме нашия петрол и в двете валути. В зависимост от търсенето и от валутата, с която иска да работи държавата купувач. Но с България ние предпочитаме да работим с евро."

Иранският посланик заяви, че стокообменът между България и Иран е скочил многократно за 5 години. Ако през 2011 той е бил в рамките на 5 млн. долара, то сега е 200 млн. 

#Иран #партньор #енергетика #посланик #петролна рафинерия #България #стокообмен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници