Борисов провери ОП „Конкурентоспособност“ като бизнесмен „от село“

Борисов провери ОП „Конкурентоспособност“ като бизнесмен „от село“
Премиерът Бойко Борисов влезе в ролята на представител на бизнеса, за да инспектира работата на управляващия орган по оперативна програма „Конкурентоспособност“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов влезе в ролята на представител на бизнеса, за да инспектира работата на управляващия орган по оперативна програма „Конкурентоспособност“.

В присъствието на икономическия министър Делян Добрев и социалния министър Тотю Младенов Бойко Борисов се поинтересува къде и как да подаде необходимите 12 документа за кандидатстване по програмата, предаде БГНЕС.

„Искам да знам след 3 месеца, като дойда, какво ще проверявате или като ми се оплачат от вас, да знам какво не сте свършили“, каза премиерът.

„На интернет страницата на Управляващия орган има една рубрика „Отворени процедури“, започна с представянето експертът в Министерството на икономиката Велина Попова.

Бойко Борисов реагира на внезапната засечка в мрежата в характерния си стил: „Аз съм дошъл от село и вие ще ми кажете - елате утре, че интернетът не работи“, обърна се той към Велина Попова, която продължи с подробното обяснение на всяка стъпка от кандидатстването.

Министър Делян Добрев покани премиера в приемната на Управляващия орган, за да се запознае с начина на работа на персонала.

„В Управляващия орган на ОП „Конкурентоспособност“ Главната дирекция минава на подчинение на министъра на икономиката, а главният директор става ръководител на Управляващия орган, за да се постигне повече гъвкавост и оперативност при управление на програмата“, обясни в презентацията си министърът на икономиката Делян Добрев.

Той подчерта, че структурата на отделите се оптимизира, като в новата дирекция те са намалени от 12 на 6, което съкращава сроковете за вземане на експертните решения.

Делян Добрев посочи, че при тези промени ще се промени качеството на работа при запазване на експертния състав, ще има по-добро заплащане и по-висока мотивация на експертите, по-прозрачни и ясни отношения с бенефициентите, ще се проявява повече взискателност за скорост и качество към преките ръководители и експертите.

Размерът на договорените средства за 2012 г. по ОП „Конкурентоспособност“ са 502 485 274 евро, а размерът на средствата за договаряне до края на 2013 г. се оценяват на 659 730 288 евро.

„Милиарди стоят и чакат да бъдат усвоени по Оперативна програма „Конкурентоспособност“, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

„Имаме още 30 милиона сега, до догодина по това време ги кажете 130 милиона. Това е изключително полезно и би било глупаво да не се използва. Всеки млад човек шест месеца получава между 400 и 1200 лева плюс осигуровките, които му плащаме и повишава своята квалификация“, обърна се премиерът към младите хора до 29 г.

Той изрази задоволство от факта, че за последните дни, откакто призова младежите да се регистрират в Бюрата по труда, има три пъти по-голямо увеличение на кандидатствалите за обучения.

Премиерът заяви, че заради усложнената процедура и разкарването между сгради едва 10% от средствата по ОП „Конкурентоспособност“ са усвоени.

Бойко Борисов каза, че „всички, които имат желание и могат да четат“, могат да се информират от интернет страницата, в която е описано всичко.

„Агенцията за малки и средни предприятия продължава да съществува“, обяви пък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

#Тотю Младенов #Делян Добрев #министър-председател на България #премиер #Бойко Борисов #ОП „Конкурентоспособност“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници