Атентаторите в Истанбул пристигнали на летището с такси

Атентаторите в Истанбул пристигнали на летището с такси
Снимка: бТВ
A A+ A++ A

Мъжете, които извършиха терористичен акт на летище „Ататюрк” снощи, са пристигнали с такси. Това предаде бТВ, като показа снимки на автомобила, изпратени от зрители на телевизията.

Още на входа терористите започнали да стрелят по хората с автомати "Калашников". Полицията отвърнала на огъня, а малко по-късно терористите активирали бомбите.

"Опаковах трите си куфара, когато чух взрив. Полицията ни каза да залегнем. Опаковъчната машина ни предпази да не попаднем в кръстосания огън. Те стреляха по полицията и полицията стреляше по тях. Един човек до нас беше улучен, а после видяхме как избухна бомбата при детектора. Всички около него загинаха при експлозията", разказва пред кореспондента на бТВ свидетел, който е бил снощи на летището.

Мнозинството загинали са турски граждани. По първоначални данни сред жертвите чужденци са петима саудитци, двама иракчани и граждани на Китай, Йордани, Тунис, Узбекистан, Иран, Палестина и Украйна.

Следователи проучват наличните данни и разпитват свидетели с цел да идентифицират терористите. Според турски медии аутопсията навежда на извода, че са чужденци.

"Това, което нашите сили за сигурност откриха, показва, че атаката е извършена от Ислямска държава. Въпреки, че разследването води към ДАЕШ, то продължава да е в ход", обяви премиерът на Турция Бинали Йълдъръм.

В Турция днес знамената на правителствените сгради са свалени наполовина в знак на почит към жертвите от летище „Ататюрк”.

Жертвите засега са 41, а ранените - 239.

Турските власти са пестеливи в коментарите, има забрана да бъдат излъчвани кадри по местните телевизии. Летище „Ататюрк” работи, но право да влизат имат само пътуващите, престоят на леки коли е забранен.

#жертвите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници