Жертвите на адския трус от 6,8 по Рихтер в Мароко се увеличават - вече са над 1000 (ОБНОВЕНА)

Жертвите на адския трус от 6,8 по Рихтер в Мароко се увеличават - вече са над 1000 (ОБНОВЕНА)

CSEM

A A+ A++ A

Над хиляда са вече жертвите на разрушителното земетресение в Мароко.

По последни данни загиналите са 1037, а ранените са над 1200.

Трусът със сила 6,8 по Рихтер удари късно снощи високите части на Атласките планини - район на 72 километра югозападно от Маракеш - древна столица на Мароко и една от най-посещаваните туристически дестинации в страната.

Смята се, че много от жертвите са в отдалечени села, особено в Атласките планини.

Властите призоваха жителите да дарят кръв, тъй като в болниците има наплив от ранени хора.

Властите в Мароко публукуваха по-рано предупреждение за очаквани нови, по-силни трусове.

До този момент няма официални данни за пострадали или загинали български граждани, съобщиха от Министерството на външните работи след запитване от БНР.

Междувременно Испания предложи да изпрати спасители в бедстващите райони, съобщи външният министър Хосе Мануел Албарес. Пред репортери на срещата на върха на Г-20 в Индия Албарес заяви, че Испанското военно звено за извънредни ситуации, както и неговите агенции за помощ и посолството са на „пълно разположение на Мароко, на народа на Мароко, за да се опитат да облекчат тази ситуация и да спасят колкото се може повече хора“.

"Усетихме много силен трус и разбрах, че това е земетресение", каза по телефона за АФП Абделхак Ел Амрани, 33-годишен мъж от Маракеш.

"Видях как сградите се движат. Не е задължително да имаме рефлекси за такъв тип ситуации. След това излязох навън и там имаше много хора. Всички хора бяха в шок и паника. Децата плачеха, а родителите бяха разстроени".

"Електричеството спря за 10 минути, както и (телефонната) мрежа, но след това отново се включи. Всички решиха да останат навън", добави той.

Съобщава се, че в болниците в Маракеш е имало "огромен наплив" от ранени хора.

В град Ал-Хауз, близо до епицентъра на земетресението, едно семейство е било затрупано в развалините, след като къщата им се срутила, съобщават местните медии.

Системата PAGER на USGS, която дава предварителни оценки за въздействието на земетресенията, издаде оранжева тревога за икономически загуби, според която е възможно да бъдат нанесени значителни щети, и жълта тревога за смъртни случаи, свързани с трусовете, която показва, че са възможни някои жертви.

От USGS заявиха, че "населението в този регион живее в структури, които са силно уязвими при земетресения".

Мароко преживява чести земетресения в северния си регион поради разположението си между Африканската и Евразийската плоча.

През 2004 г. най-малко 628 души загинаха и 926 бяха ранени при земетресение в Ал Хосейма в североизточната част на Мароко.

Редица световни лидери изразиха съболезнования за жертвите.

"Нашите мисли и молитви са с всички, засегнати от тези ужасни трудности", обяви американският президент Джо Байдън и подчерта, че Съединените щати са "готови да предоставят всяка необходима помощ".

Китайският президент Си Дзинпин изпрати "съболезнователно послание" до Мароко. Съболезнования поднесеха и от Комисията на Африканския съюз.


#земетресение #Мароко #жертвите #жертви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници