Шотландия може да заеме мястото на Великобритания в ЕС

Шотландия може да заеме мястото на Великобритания в ЕС
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън се среща днес в Брюксел с председателя на Европарламента Мартин Шулц и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Те се съгласиха да разговарят с нея, въпреки че вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск й отказа среща, под предлог че „моментът не е подходящ“. Стърджън пристига, след като британският премиер Дейвид Камерън отпътува от Брюксел, където снощи за последен път вечеря с правителствените и държавните ръководители от Европейския съвет.

Брюкселското електронно издание „Юрактив“ цитира неназовани европейски експерти, според които Шотландия може да остане в ЕС, ако обяви независимост от Обединеното кралство и след това кандидаства за статута „държава наследник“ на британското членство в ЕС.

По този начин ще се възползва от облекчена процедура за ускорено приемане. Две трети от шотландците гласуваха за оставане в ЕС на референдума на 23 юни 2016 г. Би било „демократично неприемливо“, ако бъдат принудени да напуснат ЕК „против своята воля“, каза във вторник Никола Стържън, която допуска възможността за нов шотландски референдум за независимост след неуспешния референдум през 2014 г. Социологическо проучване показа, че 59% от шотландците биха избрали да излязат от Обединеното кралство, за да останат в ЕС.

Според днешния брой на парижкия в. „Фигаро“ моментът е много деликатен за европейските институции, защото започват преки преговори с Шотландия още преди Великобритания да е заявила, че ще напусне ЕС, и още преди Шотландия да е напуснала Обединеното кралство. 

#Великобритания #ЕС #Никола Стърджън #Жан-Клод Юнкер #Доналд Туск #Дейвид Камерън #Мартин Шулц #Европарламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници